Τις αυξήσεις σε μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, που προχώρησε σε αναπροσαρμογή των βασικών στόχων του προϋπολογισμού υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.

Οι πραγματικές αυξήσεις που θα πάρουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι -μεσοσταθμικά- στα όρια του πληθωρισμού και θα δοθούν σε δύο δόσεις. Συγκεκριμένα:

Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2008 κατά 2,50% και από την 1η Οκτωβρίου του 2008 κατά 2%. "Κλειδί" αποτελεί η ενσωμάτωση του ενός τρίτου του κινήτρου απόδοσης -του βασικού επιδόματος που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι- στο μισθό, βάσει του οποίου θα υπολογιστούν οι αυξήσεις.

Στα πλην των φετινών αυξήσεων, το γεγονός ότι για δέκα μισθούς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού. Στα συν το γεγονός ότι -με την ενσωμάτωση μέρους του επιδόματος- οι αυξήσεις υπολογίζονται επί μεγαλύτερης βάσης. Ο κατώτατος βασικός μισθός από 651 ευρώ αυξάνεται στα 711 ευρώ. Αφαιρώντας το μέρος του επιδόματος, που ήδη καταβάλλεται, η μέση αύξηση φτάνει το 3,85%.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, θα αυξηθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2008 κατά 3% και από την 1η Οκτωβρίου του 2008 κατά 2%.

Και οι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν και από την ενσωμάτωση του επιδόματος στους μισθούς, που -αυτόματα- ενσωματώνεται και στις συντάξεις. Μένει να διευκρινιστεί το πώς θα γίνει αυτό.

Το οικονομικό επιτελείο αναθώρησε την εκτίμηση για τον πληθωρισμό, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος στο 3,5%, από 2,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μάλιστα, θεώρησε υπεύθυνες για τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

"Κοροϊδία" χαρακτηρίζει τις αυξήσεις το ΚΚΕ, για "πολιτική άγριας λιτότητας" έκανε λόγο ο Συνασπισμός.Πόσο αυξάνονται μισθοί

και συντάξειςΟ βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνεται κατά 4,5%. Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 2,5% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008. Αντίστοιχα, οι συντάξεις αυξάνονται κατά 3% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.

Οι μισθολογικές αποδοχές για όλες τις κατηγορίες (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) αυξάνονται επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές κ.λπ.).

Παράλληλα, στους βασικούς μισθούς όλων των κλιμακίων, επί των οποίων εφαρμόζονται οι ανωτέρω αυξήσεις, ενσωματώνεται για το 2008 το 1/3 του κινήτρου απόδοσης. Κατά συνέπεια, ο κατώτατος βασικός μισθός, ο οποίος στο τέλος του 2007 ανερχόταν στα 651 ευρώ (για την κατηγορία Υ.Ε.), με την ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2008, ανέρχεται από 1/10/2008 σε 711 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,2%. Αντίστοιχα ποσοστά αύξησης παρουσιάζουν οι βασικοί μισθοί για τις άλλες κατηγορίες (Δ.Ε., Τ.Ε., Π.Ε.).

Παράλληλα με τις αυξήσεις αυτές, η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα μεγάλης μερίδας υπαλλήλων μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους. Ειδικότερα:

- Στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας διπλασιάζεται από 1/1/2008 από 35 σε 70 ευρώ.

- Στο προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, το νοσοκομειακό επίδομα από 1/1/2008 αυξάνεται από 275 ευρώ σε 310 ευρώ. Το ίδιο επίδομα για το διοικητικό, τεχνικό και το λοιπό προσωπικό από 1/1/2008 αυξάνεται από 245 ευρώ σε 280 ευρώ.

- Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν των αυξήσεων που προέκυψαν με το Ν. 3620/2007 με τον οποίο αυξήθηκε ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού σε 860 ευρώ και της περαιτέρω αναπροσαρμογής του σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική, αυξάνεται και το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο από 1/10/2008 ανέρχεται σε περίπου 72 ευρώ (8% επί του βασικού μισθού ανθυπολοχαγού) από 44,7 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, το επίδομα ειδικών συνθηκών στο προσωπικό των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων αναπροσαρμόζεται από 1/1/2008 σε 80 ευρώ μηνιαίως.

Συνολικά, η δαπάνη για μισθούς που βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2008, είναι αυξημένη κατά 8,6% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2007.Η ΑΔΕΔΥΣυνδικάτα και Αντιπολίτευση απορρίπτουν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2008, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, υποστηρίζοντας ότι διαιωνίζει τη λιτότητα τη στιγμή, που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια κινούνται ανεξέλεγκτα.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για νέα απαράδεκτη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα καθιέρωσης νέου μισθολογίου και αθέτηση δεσμεύσεων. Ακόμη προειδοποιεί για έντονες κινητοποιήσεις αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις αυτές.