Tου Θάνου Περβολαράκη

Εναλλακτική ενημέρωση, ελεύθερη διακίνηση ιδεών και χώρος δημοσιοποίησης «ενοχλητικών» πληροφοριών και ειδήσεων ή απλώς ένα βήμα για συκοφάντες και γενικότερα κακόβουλους «ιντερνετάκιδες» είναι τα ιστολόγια ή αλλιώς blogς ; Η μέχρι σήμερα πορεία τους δείχνει ότι μπορεί να είναι και τα δύο. Σε ένα blog - ειδησεογραφικού τουλάχιστον χαρακτήρα- ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει και τη μία και την άλλη πλευρά. Είναι σε θέση να ενημερωθεί για σκάνδαλα που κουκουλώθηκαν, για ειδήσεις που «θάφτηκαν» γιατί δεν πουλούσαν, αλλά ήταν σημαντικές, μπορεί όμως και να σχηματίσει αρνητική εικόνα για κάποιο πρόσωπο εξαιτίας εσφαλμένης ενημέρωσης- πληροφόρησης του χρήστη ή ακόμη και λόγω σκοπιμοτήτων. Στην Ελλάδα πρόκειται για ένα νέο σχετικά «φρούτο» που αποτελεί σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, «ένα ανεξερεύνητο ακόμη τοπίο, με χιλιάδες πληροφορίες, γεγονός που δικαιολογεί την έκταση δημοσιότητας που δίδεται στις ημέρες μας και το ενδιαφέρον πολλών να το γνωρίσουν». Πώς όμως μπορούν να γίνουν τα blogs διαδικτυακός τόπος όπου μονάχα θα αναρτώνται αληθινές και πραγματικές ειδήσεις; Blogger που μας μίλησε είπε ότι τα blogs στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο «φορείς» πραγματικών ειδήσεων που έχουν βοηθήσει με τη δημοσιοποίηση γεγονότων ανθρώπους που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα. «Η λογοκρισία που προγραμματίζουν κάποιοι να επιβάλουν δε θα βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, την οποία σκοπίμως πολλές φορές απέκρυψαν σε αρκετές περιπτώσεις τα μέσα ενημέρωσης».Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια wekipedia ένα ιστιολόγιο είναι μια διαδικτυακή έκδοση που αποτελείται από περιοδικά άρθρα (συνήθως σε ανάστροφη χρονολογική σειρά). Τα ιστολόγια ξεκίνησαν κυρίως από προγραμματιστές και άλλους φίλους της τεχνολογίας, σαν ηλεκτρονικά ημερολόγια όπου ο καθένας παραθέτει σκόρπιες σκέψεις του. Σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί τρομερά, χάρη στις δωρεάν πλατφόρμες όπως τα Blogger και Wordpress, που κάνουν την δημιουργία όμορφων, έξυπνων άρτιων ιστολογίων, υπόθεση μερικών λεπτών. Η επιρροή τους έχει αρχίσει να αυξάνει, καθώς πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι με την ποιότητα των καθιερωμένων Μ.Μ.Ε. και με την έλλειψη διαδραστικότητάς τους. Στις τελευταίες εκλογές στις Η.Π.Α. η φωνή των ιστολογίων ήταν ιδιαίτερα δυνατή, καθώς θεωρείται ότι επηρέασαν το αποτέλεσμα διαχέοντας πληροφορίες πολύ γρήγορα και καταρρίπτοντας σαθρά επιχειρήματα. Αυτή η διάχυση της επικοινωνίας και ενημέρωσης έχει αναγνωριστεί ακόμα περισσότερο ως απειλή σε χώρες με αντιδημοκρατικά καθεστώτα, που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η καταστολή που εφαρμόζεται εναντίον των blogs είναι πρωτοφανής (υπηρεσίες παρακολούθησής τους, φυλακίσεις, βασανισμοί δημιουργών τους κτλ.) και τα έχει αναδείξει σε σύμβολα αντίστασης, διαφορετικότητας και διεκδίκησης ελευθεριών.



Αναφορές



Ο όρος blog είναι σύντμηση του web log (WeBLOG). Οι δύο όροι αρχικά εμφανίζονταν μαζί, μέχρι που ο συντετμημένος τύπος καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται πλέον και ως ανεξάρτητος όρος.Τι είναι όμως το blog; Το blog είναι ένα επιγραμμικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει υπερζεύξεις και καταχωρίσεις απόψεων . Οι καταχωρίσεις σε ένα blog σχεδόν πάντα παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να παρουσιάζονται πρώτες. Τα blog είναι "καταχωρισο-κεντρικά" – η καταχώριση είναι η βασική μονάδα τους – και όχι "σελιδο-κεντρικά" όπως συμβαίνει με τους πιο παραδοσιακούς ιστότοπους. Τα blog συνδέονται με άλλους ιστότοπους και άλλα blog, και πολλά επιτρέπουν στους αναγνώστες να σχολιάσουν την αρχική θέση του συγγραφέα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του συγγραφέα και των αναγνωστών.

Τα blog είναι κατά βάση θεματικά μπορεί να περιλαμβάνουν σχόλια για τα τρέχοντα γεγονότα ενός συγκεκριμένου τομέα ή μια σειρά προσωπικών συλλογισμών για ένα θέμα μπορεί να ασχολούνται με την πολιτική ή την τεχνολογία, ή και να παραπέμπουν στις εργασίες και τα προϊόντα άλλων ανθρώπων, όπως το Gizmodo (www.gizmodo.com).Tα blog τα συντηρούν οι bloggers ενώ η διαδικασία ενημέρωσής τους είναι γνωστή ως blogging. Το εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει στους ανθρώπους με ελάχιστο ή κανένα τεχνικό υπόβαθρο να ενημερώσουν και να τα διατηρήσουν ονομάζεται blogging software.

Ο όρος blogosphere (εναλλακτικά: blogsphere) είναι ο περιληπτικός όρος που περιλαμβάνει όλα τα ημερολόγια του ιστού, τα ημερολόγια ως κοινότητα ή ως κοινωνικό δίκτυο. Τα blog συνδέονται στενά μεταξύ τους οι bloggers διαβάζουν τα ημερολόγια άλλων, συνδέονται σε αυτά, παραπέμπουν σε αυτά και δημοσιεύουν σχόλια στα ημερολόγια άλλων συγγραφέων.

Εξαιτίας αυτής της στενής επαφής και διασύνδεσης μεταξύ τους τα blog έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό.«Το blog είναι ένας μικρός προσωπικός ή ομαδικός ιστοχώρος» εξηγεί ένας blogger, που ονόμασε το δικό του ημερολόγιο «Istologion-gr». «Σε μία εκδοχή του, είναι ένα δημόσιο διαδικτυακό ημερολόγιο, σε μία άλλη φίλτρο και σχολιασμός ειδήσεων, απόψεων και γεγονότων.

Τελικά, είναι ένας μηχανισμός δυναμικής δημοσίευσης κειμένων, εικόνων και ήχων για όσους θέλουν να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις αναλύσεις και τα εσώψυχά τους μέσω των ιστοσελίδων τους».Μια σύντομη περιήγηση στις ελληνικές σελίδες του Ίντερνετ δείχνει ότι ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στα αγγλικά, ενώ απαντάται σπάνια με κάποια από τις εξής ελληνικές αποδόσεις: ιστολόγιο, διαδικτυακό ημερολόγιο, ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Πάντως, για τα παράγωγα και σύνθετά του δεν εντοπίστηκε κάποια ελληνική απόδοση. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις απόδοσης στα ελληνικά για τους όρους blog, blogging, blogger και blogosphere:blog ιστοημερολόγιο, ημερολόγιο ιστού, ιστοκαταγραφολόγιο, καταγραφολόγιο ιστού, ιστοατζέντα blogging ιστοημερολόγηση, ιστοκαταγραφή blogger ιστοημερολόγος, ημερολόγος ιστού, ιστοκαταγραφέας, καταγραφέας ιστού blogosphere ιστοημερολογοδίκτυο



Τα δικαιώματα

των bloggers



Επειδή τα blogs είναι ένα καινούργιο μέσο διαδικτυακής επικοινωνίας, οι κανόνες που τα συνοδεύουν είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα η κατοχύρωση του περιεχομένου τους να γίνεται ολοένα και πιο μηδαμινή. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις που το περιεχόμενο των blogs αντιγράφεται, χωρίς την άδεια των ανθρώπων που έχουν διατυπώσει το κείμενο, με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι, και όχι μόνο, να οικειοποιούνται τα κείμενα, ξεχνώντας τον αρχικό τους συγγραφέα. Η προσπάθεια που γίνεται για να ελαττωθεί η έκταση αυτού του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη.



Ο εντοπισμός

των bloggers



Κάθε χρήστης που «ανοίγει» ένα δικό του blog λαμβάνει από την εταιρεία που το φιλοξενεί -στη συγκεκριμένη περίπτωση η αμερικανική Google- ένα όνομα χρήστη (user name) και έναν κωδικό πρόσβασης (password). Ετσι ο χρήστης γίνεται διαχειριστής (administrator) και διατηρεί το δικαίωμα να μοιράζει το προνόμιό του και σε άλλους διαχειριστές.

Αυτός ή αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν δημοσιεύσεις στο blog, τα λεγόμενα posts, ενώ οι επισκέπτες έχουν το περιορισμένο δικαίωμα της ανάρτησης σχολίων (comments).

Κάθε διαχειριστής, κάθε φορά που αναρτά ένα δημοσίευμα αφήνει τα ηλεκτρονικά του ίχνη στον server της εταιρείας που φιλοξενεί το blog του. Οχι μόνο το όνομά του, που μπορεί να είναι ψευδώνυμο, αλλά τα κρυφά του ίχνη που αφορούν τη σύνδεσή του (στοιχεία της τηλεφωνικής του γραμμής, της εταιρείας απ' όπου αγοράζει υπηρεσίες Ιντερνετ, του υπολογιστή απ' όπου κάνει τις αναρτήσεις και άλλα).

Ετσι, μετά την άρση του απορρήτου η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παραδώσει αυτά τα στοιχεία στις δικαστικές Aρχές. Στην υπόθεση του press.gr και μετά τη μήνυση δημοσιογράφου για εκβίαση, προέκυψε ότι κάποια από τα δημοσιεύματα αναρτήθηκαν από υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ένας από τους διαχειριστές του blog press.gr, ο Α. Καψαμπέλης, press.gr από το γραφείο στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».