Κτηνοτροφία, μελισσοκομία και κηπευτικά είναι οι παραγωγικοί κλάδοι που έπαθαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον πρόσφατο χιονιά. Οπως αποκαλύπτεται από την επίσημη έκθεση του διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Μαυράκη οι πρόσφατες χιονοπτώσεις και οι ισχυρές ανεμοθύελλες το τριήμερο 16-18 Φεβρουαρίου η ζημιά στην κτηνοτροφία και στο ζωικό κεφάλαιο φτάνει το 20% ενώ στην γαλακτοπαραγωγή εκτιμάται ότι φτάνει σε ποσοστό 30-40%!

Στην μελισσοκομία οι απώλειες φτάνουν το 20-30% ενώ οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%!

Τώρα ο ΕΛΓΑ και οι δικοί του εκτιμητές έχουν τον λόγο για να δοθούν και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί.

Αναλυτικά οι ζημιές που έχουν καταγραφεί από την πρόσφατη χιονόπτωση και την ανεμοθύελλα είναι οι εξής:

“Οπως είναι γνωστό οι έντονες χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στο Νομό μας στο διάστημα 16-18/2/08 σε συνδυασμό με την πνοή ισχυρών ανέμων έχουν προκαλέσει ποικίλλες ζημιές στους διάφορους παραγωγικούς κλάδους σε όλους τους δήμους.

Από επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας αλλά και από πληροφορίες που συλλέξαμε μέσω τοπικών φορέων οι ζημιές επικεντρώθηκαν κυρίως στην κτηνοτροφία-μελισσοκομία και στα κηπευτικά (υπαίθρια-υπό κάλυψης) και δευτερευοντως στις δενδρώδεις καλλιέργειες κλπ.

Σε γενικές γραμμές και κατά κλάδο παραγωγής η κατάσταση εμφανίζεται όπως παρακάτω:

1. Θερμοκηπιακές καλλιέργειες

α). Σε παλιές κατασκευές παλιού τύπου θερμοκηπίων (ξύλινα-ημιμεταλλικά) στην Μεσαρά κυρίως προκλήθηκαν ζημιές στο πλαστικό κάλυψης και στο σκελετό σε έκταση 30 στρ. Επίσης σημειώθηκαν μεμονωμένες καταρρεύσεις παλιών θερμοκηπίων στο Δ.Δ. Τυμπακίου.

β). Οι εγκατεστημένες καλλιέργειες τομάτας-αγγουριού-πεπονιού κτλ. ζημιώθηκαν σε διάφορο βαθμό (30-100%) λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών πράγμα που θα φανεί μελλοντικά και θα επηρεάσει την ποσοτική όσο και την ποιοτική τους απόδοση.

2. Υπαίθριες καλλιέργειες

Οι καλλιέργειες αυτές (πατάτα κυρίως αλλά και αγκινάρες-κουκιά λοιπά λαχανικά) τόσο στη Μεσαρά όσο και στα υπόλοιπα διαμερίσματα ζημιώθηκαν σε ποσοστό 50%-100%. Η πληγείσα έκταση υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3000 στ.

3. Δενδρώδες καλλιέργειες (ελιά-αμπέλι-ξυνόδενδρα κτλ.)

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο πράγμα του θα φανεί αργότερα και κυρίως στα ξυνόδενδρα.

Στην ελιά η συγκομιδή έχει κατά 90% συντελεστεί και στο υπόλοιπο 10% της παραγωγής υπάρχει κάποια ζημιά (κυρίως καρπόπτωσης) της τάξεως του 30% περίπου.

Μπορεί να λεχθεί γενικά ότι για την κατηγορία αυτή πλην των ξυνών υπήρξε ωφέλιμη επίδραση στην παραπέρα καλλιεργητική τους πορεία.

4. Φυτά μεγάλης καλλιέργειας

Οι πρώιμες φυτεύσεις σιτηρών έχουν εμφανίσει πλάγιασμα και είναι πιθανή η εκδήλωση σήψεων αν επακολουθήσουν βροχές και αυξημένη υγρασία.

5. Κτηνοτροφία

Είναι ο κλάδος που υπέστη τις σοβαρότερες ζημιές και παρά το ότι δεν είναι ακόμα εφικτό να έχουν πλήρη εικόνα. Θεωρείται βέβαιο ότι στα ζώα ελευθέρας βοσκής (μη σταβλισμένα) υπάρχει απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε ποσοστό 20% λόγω της καταπλάκωσης από το χιόνι αφενός και αφετέρου λόγω θανάτων από το δριμύ ψύχος των νεογέννητων αρνιών-κατσικιών.

Περισσότερο όμως σημαντική είναι η ζημιά στη γαλακτοπαραγωγή που εκτιμάται, σύμφωνα με στοιχεία των μεγαλύτερων βιομηχανιών γάλακτος συγκρίνοντας τις ποσότητες παράδοσης 2 μέρες πριν την κακοκαιρία και 2 μέρες μετά, σε ποσοστό 30-40% και μάλιστα χωρίς την δυνατότητα πλήρους επανόδου στα αρχικά φυσιολογικά επίπεδα απόδοσης γάλακτος.

Επίσης από πληροφορίες μας ζημιές προκλήθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις και σε κτιριακές υποδομές (υπόστεγα) στο δήμο Καστελίου.

6. Μελισσοκομία

Προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές που επικεντρώνονται στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Υπολογίζεται ολοκληρωτική απώλεια μελισσών σε ποσοστό 5-10% ενώ στον υπόλοιπο πληθυσμό οι απώλειες κυμαίνονται από 20-30%.