Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η αγορά του Ηρακλείου, λόγω των υπέρογκων ενοικίων που ζητούνται για εμπορικά ακίνητα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου αισίως τα 40 τετραγωνικά σε εμπορικό δρόμο νοικιάζονται με 3.000 ευρώ το μήνα χωρίς τον «αέρα», ένα εφʼάπαξ ποσό που αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.

Στα Λιοντάρια, νοικιάζεται ακίνητο συνολικού εμβαδού 80 τ.μ (40 στο ισόγειο και 40 στον πρώτο όροφο) αντί του ποσού των 6.000 ευρώ το μήνα ενώ ζητείται “αέρας”, 150.000 ευρώ!

Στην 1821, νοικιάστηκε πρόσφατα ένα μικρότερο κατάστημα αντί 3.000 ευρώ και «αέρα» επίσης 150.000 ευρώ μετά από επίμονη διαπραγμάτευση. Στη Δικαιοσύνης, για κατάστημα 30 τετραγωνικών ζητείται “αέρας” 200.000 ευρώ. Ο «αέρας» είναι το επιπλέον τίμημα που καλείται να καταβάλει ο ενοικιαστής για την προνομιακή θέση του ακινήτου που νοικιάζει. Όσο πιο μεγάλο είναι το ακίνητο, τόσο, αυξάνει και ο «αέρας» του, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 500.000 ευρώ.

Αυτό το ποσό δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Σύμφωνα με άνθρωπο της αγοράς, για ένα ακίνητο τεσσάρων ορόφων, σε πολύ κεντρικό δρόμο, συνολικής επιφάνειας 400 τμ με υπόγειο, ζητείται ενοίκιο 15.000 ευρώ το μήνα και “αέρας” 500.000 ευρώ.

Τα εμπορικά μισθώματα έχουν πάρει την άγουσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτοί που βρίσκονται σε ακόμα πιο δύσκολη θέση είναι οι έμποροι που είχαν μακροχρόνια μίσθωση με χαμηλό ενοίκιο, έχει λήξει η 12ετία και καλούνται τώρα να πληρώσουν πολλαπλάσια χρήματα για να κρατήσουν τα μαγαζιά τους.

Ένας ενοικιαστής καταστήματος 50 τ.μ σε εμπορικό δρόμο πλήρωνε ενοίκιο 600 ευρώ και πριν μερικούς μήνες, όταν άλλαξε η ιδιοκτησία , του ζητήθηκε ενοίκιο 2.000 ευρώ και 50.000 ευρώ ως «αέρας» τα οποία αδυνατεί να καταβάλει.

«Θέλω δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθώ και του ζήτησα να βρούμε μια μέση λύση αλλά αρνήθηκε. Πήγα στο δικαστήριο και έχασα. Από το μαγαζί αυτό ζούμε τρεις οικογένειες και έτσι ξεκίνησα τη διαδικασία για να πάρω δάνειο και να πληρώσω τον αέρα» μας είπε ένας γνωστός Ηρακλειώτης έμπορος.Για το όνομαΣτη θέση αυτή, βρίσκονται πολλοί επαγγελματίες στο κέντρο του Ηρακλείου και ήδη αν παρατηρήσει κανείς αρκετά μαγαζιά έχουν κλείσει, αλλά και αρκετά από αυτά παραμένουν ξενοικίαστα.

«Κάθε χρόνο, στη πόλη και τα προάστια κλείνουν 700 καταστήματα και ανοίγουν 1000. Η ζήτηση έχει αυξήσει τα ενοίκια αλλά αυτό έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Όταν υπάρχει μια πίτα και πρέπει από αυτήν να φάνε όλο και περισσότεροι, έρχεται η κρίση. Οι περισσότεροι έμποροι κρατούν τα μαγαζιά του με δάνεια ή ξεπουλώντας άλλα ακίνητα, κυρίως γη. Επειδή έχουν ένα όνομα στην αγορά, προσπαθούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους και να μην φανεί ότι έπεσαν έξω» μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Συλίκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά μαγαζιά, λίγο πιο έξω από το κέντρο, ξεκινούν με λίγες οικογενειακές οικονομίες και με την επιδότηση για νέους εμπόρους που φτάνει μέχρι τις 12.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού. «Κάποιος που έχει ένα παιδί και δεν το έχει τακτοποιήσει, δεν έχει βρει δουλειά, αναγκάζεται να πουλήσει περιουσία για να του ανοίξει ένα κατάστημα, έτσι αυξάνονται τα μαγαζιά αλλά πέφτει συνολικά ο τζίρος. Πολλοί έμποροι δίνουν επιταγές στις βιοτεχνίες, μετά από λίγο οι βιοτεχνίες πάνε να εισπράξουν αλλά οι λογαριασμοί είναι άδειοι, με αποτέλεσμα και ο βιοτέχνης να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Όλα είναι μια αλυσίδα», μας είπε χαρακτηριστικά.Νέα στέκιαΟι πιο εμπορικοί δρόμοι του Ηρακλείου όπου ο «αέρας» φυσά με πολλά …μποφώρ, είναι οι: Διαδάλου, Καλοκαιρινού, η 1821, 1866, πλατεία Κορνάρου, Έβανς, Αβέρωφ, Ζωγράφου, Δικαιοσύνης, Κοραή και η αρχή της Ιδομενέως.

Στους άλλους δρόμους, κοντά στο κέντρο, μπορεί να ζητούνται υψηλά ενοίκια αλλά δεν ζητείται “αέρας”. Στη Δημοκρατίας για κατάστημα 130 τμ το ενοίκιο είναι 4.000 ευρώ. Στην παραλιακή, κατάστημα 320 τμ με σχεδόν αντίστοιχο υπαίθριο χώρο, το ζητούμενο ενοίκιο είναι 15.000 ευρώ χωρίς “αέρα”, αφού η περιοχή, δεν έχει αποκτήσει ακόμα εμπορική αξία.

Σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους, κάθε χρόνο σημειώνεται μια αύξηση 10%-15% με αποτέλεσμα τα εμπορικά ενοίκια να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο περιορισμός των τραπεζικών δανείων, η έλλειψη ρευστότητας και η ανασφάλεια στη αγορά, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα. Αρκετά καταστήματα, ακόμα και στους πιο εμπορικούς δρόμους είναι πολύ καιρό ξενοικίαστα και ίσως αυτό να συμπιέσει τελικά τις τιμές προς τα κάτω.

Αυξημένα είναι και τα ενοίκια ακινήτων που βρίσκονται στους νέους χώρους που διαμορφώνονται με τις πεζοδρομήσεις , αλλά είναι ελεύθερα από αέρα ενώ καφετέριες και μπαρ που άνοιξαν πρόσφατα σε πεζοδρόμους, παρά τα υψηλά ενοίκια δεν έπιασαν. Τα υψηλά ενοίκια στο κέντρο, έχουν υποχρεώσει επιχειρηματίες να μετακινηθούν πιο περιφερειακά, όπου έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν καλύτερα σε μεγαλύτερους χώρους, με δυνατότητα στάθμευσης για τους πελάτες κλπ

Σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους, μεγάλες εταιρίες αναζητούν ελεύθερες οικοπεδικές εκτάσεις γύρω από την πόλη για την δημιουργία εμπορικών –ψυχαγωγικών κέντρων, στα πρότυπα αυτού που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με επιτυχία στην παραλιακή. Όμως η ανυπαρξία σχεδίου πόλης και υποδομών προκαλεί δυσκολίες σε τέτοιους σχεδιασμούς.