Συνέντευξη στη Σοφία Τσεντελιέρου

«Το διάβασμα καλών βιβλίων είναι γνώση, είναι απόλαυση,

είναι καλλιέργεια της φαντασίας, είναι δημιουργική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου. Και κάποια “αντίσταση” στην ομοιομορφία της ισοπεδωτικής εικόνας… Είναι όμως και μια μοναχική περιπέτεια. Εδώ τώρα έρχονται οι Λέσχες Ανάγνωσης

κι αυτή τη μοναχική κατάσταση, μπορεί να την μετατρέψουν

σε συντροφικότητα, συνεργασία, συνεύρεση, μοίρασμα»


Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του βιβλίου σε μια εποχή που επικρατούν τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας, αυτό εξακολουθεί νʼ αποτελεί επιλογή πολλών ανθρώπων, οι οποίοι επιμένουν να «ταξιδεύουν» μέσα από τις λέξεις και τις σελίδες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία των Λεσχών Ανάγνωσης, οι αναγνώστες επιδιώκουν να έχουν παρέα στο μοναχικό αυτό ταξίδι.

Η πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου Μαρία Φραγκιαδάκη μιλά στην «Π» για τις Λέσχες Ανάγνωσης και το στόχο για άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία και κυρίως στους νέους, αλλά και για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο σχολείο. Επίσης, αναφέρεται στην έκδοση της Ανθολογίας Κρητικής Ποίησης, αλλά και στα σχέδια της ΕΦΝΗ για την καταγραφή λογοτεχνών του νομού Ηρακλείου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.