Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Τα 2,60 ευρώ ανά κιλό δεν είναι τελική τιμή παραγωγού, αλλά προκαταβολή. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα καταβληθεί και εκκαθάριση.
Αυτά ξεκαθάρισαν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια οι πρόεδροι των Ενώσεων Ηρακλείου, Μεσαράς, Πεζών και Μονοφατσίου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, θέλοντας να απαντήσουν σε μερίδα εμπόρων που επιμένουν ότι δήθεν τα 2,60 ευρώ στον παραγωγό για το λάδι οξύτητας μέχρι 3 γραμμές αποτελεί την τελική τιμή του προϊόντος. Οι επικεφαλής των Ενώσεων ζήτησαν ακόμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ανάλογη απόφαση με αυτή της Ιταλίας, για την αναγραφή των χωρών προέλευσης στις συσκευασίες του ελαιόλαδου. Όπως και χθες έγραψε η «Π», ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας υπέγραψε και έθεσε σε εφαρμογή απόφαση με την οποία υποχρεώνονται οι μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου να αναγράφουν στις συσκευασίες τις χώρες της προέλευσης του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς υπογράμμισε ότι θα δοθεί εκκαθάριση μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει το ύψος του επιπλέον ποσού που θα καταβληθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών Γιώργος Φραγκιαδουλάκης είπε ότι η εκκαθάριση θα καταβληθεί νωρίτερα, πιθανόν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι επικεφαλής των Ενώσεων υπογράμμισαν ότι δεν πουλάνε λάδι αυτό το διάστημα στους Ιταλούς κι ούτε πρόκειται να πουλήσουν στις χαμηλές τιμές που προτείνονται. Τόνισαν επίσης ότι σε λίγες μέρες οι Ιταλοί θα επανέλθουν με υψηλότερες από σήμερα τιμές. Και τότε οι Ενώσεις θα έχουν την ευχέρεια να διαπραγματευτούν το προϊόν σε καλύτερα για τους παραγωγούς επίπεδα, για να αποδώσουν στη συνέχεια την εκκαθάριση.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Μονοφατσίου Γιώργος Ξυλούρης υπογράμμισε ότι οι Ενώσεις έχουν αποδείξει με την πρακτική τους πως βρίσκονται κοντά στους αγρότες. Επεσήμανε ακόμα, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους εμπόρους, ότι δεν ασχολούνται παρά μόνο με το προσωπικό τους συμφέρον και δεν νοιάζονται για την τυποποίηση μέσω της οποίας είναι δυνατόν να προβληθεί η ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσαράς Μενέλαος Κουτσάκης τόνισε ότι πρώτη φορά οι τέσσερις Ενώσεις του νομού Ηρακλείου συνεργάζονται για μακρύ χρονικό διάστημα με στόχο την επιτυχή εμπορία του ντόπιου ελαιόλαδου.
Τυποποίηση
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την άντληση υπεραξιών από την τυποποίηση του ελαιόλαδου ο κ. Γαβαλάς είπε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις του νομού Ηρακλείου τυποποιούν 8.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο, με στόχο να οδηγούν στην τυποποίηση και το ράφι το σύνολο της παραγωγής. Αποκάλυψε μάλιστα ότι προχθές επισκέφθηκε τη σύγχρονη μονάδα τυποποίησης ελαιόλαδου της Ένωσης Ηρακλείου αντιπροσωπεία από την Κίνα, η οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία, αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν καταλήξουν σε συμφωνία.
«Και στην Ελλάδα η αναγραφή της προέλευσης»
Οι επικεφαλής των Ενώσεων αναφέρθηκαν στην τελευταία απόφαση της ιταλική κυβέρνησης, την οποία δημοσίευσε χθες η «Π», για την υποχρεωτική αναγραφή των χωρών προέλευσης στις συσκευασίες του ελαιόλαδου. Ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υιοθετήσει άμεσα το νόμο της Ιταλίας και να αναπτύξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή του. Είπαν μάλιστα ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα ζητήσουν τη συνεργασία της ΠΑΣΕΓΕΣ και των υπόλοιπων ελαιουργικών Ενώσεων της χώρας. Όπως και χθες έγραψε η «Π», από έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, προκύπτει ότι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Ιταλού υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 243 της 18ης Οκτωβρίου «με την οποία οι εταιρείες που εμπορεύονται extra παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο στην ιταλική επικράτεια υποχρεούνται, κατά την τυποποίηση του προϊόντος, να τοποθετούν υποχρεωτικές ενδείξεις για την προέλευση του προϊόντος».
Το έγγραφο υπογράφει ο προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη Μιχαήλ Βρεττάκης και αναφέρει ότι «το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας έλαβε υπόψη του τη σπουδαιότητα του extra παρθένου και παρθένου ελαιολάδου για την ιταλική γαστρονομία και τη μεσογειακή δίαιτα, την ανάγκη πάταξης φαινομένων απάτης στην εμπορία του προϊόντος, καθώς και το γεγονός ότι τα παρθένα ελαιόλαδα παρουσιάζουν γεύση και ποιότητα διαφορετική μεταξύ των, ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση. Στο ίδιο σκεπτικό περιλαμβάνεται και η ανάγκη διατροφικής ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή».
Τιμές παραγωγού Ιταλίας
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει στο έγγραφο του ο εμπορικός ακόλουθος, την εβδομάδα 14-18 Ιανουαρίου, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, σε ευρώ ανά κιλό, για έξτρα παρθένα λάδια ήταν οι εξής:
Καταντζάρο 2,95-3,05, Λέτσε 2,80-3,08, Τράπανι 4,20-4,40 (βιολογικό), Ραγκούζα 4,20-4,30 (βιολογικό), Σαλέρνο 3,13-3,32.
Επίσης στις 17 Ιανουαρίου στο Μπάρι οι τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου ήταν 2,55-2,65 και την ίδια μέτρα στη Φόγκια ήταν 2,98-3.02 ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου στην Ιταλία την περίοδο 2007-2008 θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με το 2006 κατά 17% που ανήλθε σε 591.000 τόνους.