Απεργιακή κινητοποίηση στις 13 Φεβρουαρίου για το Ασφαλιστικό προγραμματίζουν τα συνδικάτα, καθώς δεν διαφαίνεται σύγκλιση απόψεων με την κυβέρνηση. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, που θα συγκληθεί στις 23 Ιανουαρίου, να κηρύξει τη γενική πανελλαδική απεργία, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, στις 13 Φεβρουαρίου.

Οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ προειδοποίησαν επίσης ότι αν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην επιτροπή για την αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (ΒΑΕ) επιμείνουν στην διάσπαση των ΒΑΕ σε τέσσερις κατηγορίες, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει (ίσως και αύριο) ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κ. Ρωμανιάς από την αρμόδια επιτροπή.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι «είναι σαφές, καθαρό και αποφασιστικό στοιχείο στη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος η προάσπιση και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης στις αρχές της αναδιανομής, της καθολικότητας, της αλληλεγγύης και δεδομένη η δυναμική απόκρουση οποιασδήποτε πολιτικής αποδυνάμωσής της ή σε διαφορετική κατεύθυνση».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, είπε ο κ. Παπασπύρος, έχουν τις υψηλότερες εισφορές (22%) και στο χαμηλότερο σημείο την κατώτερη σύνταξη (330 ευρώ), ενώ ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών είναι στα 750 ευρώ, δηλαδή κάτω και από το όριο της φτώχειας.

Η επαναφορά του τελευταίου μισθού ως βάση υπολογισμού της σύνταξης, του 80% ως ποσοστού αναπλήρωσης, η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη και η άμεση αντιμετώπιση της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στο πλαίσιο ενός νέου μισθολογίου με βασικό μισθό 1.300 ευρώ, κατατέθηκαν ως μείζονες διεκδικήσεις, ανέφερε.

Η υπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση με υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποφασιστικότητα.

Αύριο έχει προγραμματισθεί συνάντηση της κ. Πετραλιά με την ΓΣΕΒΕΕ. Οι επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ με το 0,62% του ΑΕΠ, αίτημα που μάλλον δεν θα έχει τύχη.