Η πανάρχαια τέχνη του ψηφιδωτού συνεχίζει να συγκινεί ανθρώπους που μαγεύονται από την πέτρα, τη δουλεύουν με έμπνευση, αγάπη και πολλή προσπάθεια και τη βλέπουν κομμάτι- κομμάτι να διαμορφώνεται στα χέρια τους. Συνεπαρμένοι από τις δυνατότητες της πέτρας δηλώνουν στην «Π» και οι μαθητές του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού του Δήμου Ηρακλείου που εκθέτουν τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Η έκθεση που έχει ενθουσιάσει το κοινό της πόλης εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων του δήμου «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά 2008» και ολοκληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου.Η δέσμευση

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου από το δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, ο οποίος παρουσίασε το πρώτο από τα τρία ψηφιδωτά που θα τοποθετηθούν στο κτιριακό συγκρότημα της παλιάς λαχαναγοράς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γ. Κουράκης ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί το Εργαστήριο Ψηφιδωτού και μάλιστα θα μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις, όπου θα μπορούν νʼ αναπτύξουν το έργο τους οι μαθητές κάτω από καλύτερες συνθήκες. «Πιστεύουμε ότι η τέχνη, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην αρχαία Κρήτη, αξίζει να διδαχθεί και να διαδοθεί ευρύτατα ανάμεσα στους σύγχρονους Κρήτες, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να στηρίζουμε με θέρμη την προσπάθεια», τόνισε, μεταξύ άλλων. Όσο για το πόσο σημαντική θεωρείται η δουλειά που γίνεται στο εργαστήρι, φάνηκε από την επιλογή της δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει τρία έργα στο νέο κτιριακό συγκρότημα του δήμου στη λαχαναγορά. Το πρώτο έργο που παρουσίασε ο δήμαρχος Ηρακλείου είναι σε μελέτη της ψηφιδογράφου Άννας Μαλλιωτάκη, σε εκτέλεση της ίδιας και του δασκάλου του εργαστηρίου, Γιώργου Σκανδαλάκη. Το έργο αποτυπώνει σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης που εκτυλίσσονται στο χώρο της Λαχαναγοράς, όπου και θα τοποθετηθεί. Ήδη ετοιμάζονται τα άλλα δύο - πλάτους επτά μέτρων το καθένα - που θα έχουν ανάλογη θεματολογία, ενώ το ένα φέρει τον τίτλο «Παλιά πόλη». Όπως λέει η κ. Μαλλιωτάκη, ήδη είναι έτοιμη η μελέτη για το δεύτερο έργο, την κατασκευή του οποίου θα αρχίσει με τον κ. Σκανδαλάκη αμέσως μετά τις γιορτές.Η μαγεία

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκεται την τέχνη στο Εργαστήρι του δήμου η Ελένη Γιαλυτάκη, η οποία είχε από νεαρή ηλικία δει ψηφιδωτά στην Κύπρο και από τότε ήθελε να ασχοληθεί και η ίδια με τη συγκεκριμένη τέχνη. Μόλις βρήκε περισσότερο ελεύθερο χρόνο γράφτηκε στο Εργαστήρι και μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει συνολικά είκοσι έργα.

«Μου αρέσει πάρα πολύ, στο εργαστήρι ηρεμώ, ξεχνώ τα πάντα, είναι ένας τρόπος να ξεφεύγω από την καθημερινότητα», περιγράφει η Μαρία Τσιριγωτάκη, η οποία ασχολείται με τα ψηφιδωτά από το 2001.

Με ένα παιχνίδι με τα χρώματα, όπως ένα παζλ, παρομοιάζει το ψηφιδωτό η Βάνα Αλμπαντάκη, «είναι ωραία τέχνη αλλά θέλει χρόνο και υπομονή και να το αγαπάς πάρα πολύ», περιγράφει. Η Β. Αλμπαντάκη είχε γραφτεί πριν χρόνια στο εργαστήρι, διέκοψε για ένα διάστημα αλλά, όπως λέει η ίδια, ένιωθε τόσο μεγάλο κενό που τελικά επέστρεψε στα «θρανία».

«Δεν μπορεί ποτέ να βάλει το μυαλό σου ότι ένα έργο με ψηφιδωτό μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση από τη ζωγραφική ακόμα και από το κέντημα, είναι φανταστικό», περιγράφει η Νίκη Λυρώνη, η οποία ασχολείται εδώ και ένα χρόνο με το ψηφιδωτό. Παλιότερα, είχε ασχοληθεί με την υφαντική και, όπως λέει, της αρέσουν ιδιαίτερα οι λαϊκές τέχνες.

«Μου άρεσε πάντα, όταν έβλεπα ψηφιδωτό το χάζευα, μου άρεσε να το κοιτάω πολλή ώρα και τώρα που φτιάχνω κι εγώ αισθάνομαι ακόμα καλύτερα γιατί ταξιδεύεις, ξεχνιέσαι…», περιγράφει η Μαρία Σταματάκη. Η ίδια αναφέρει ότι παρόλο που το μάθημα διαρκεί τρεις ώρες νιώθει δεν της είναι αρκετό και θέλει να μείνει περισσότερη ώρα. «Αν παρατηρήσεις το κάθε έργο, βλέπεις ότι ο καθένας έχει μια έφεση σε κάτι, πιο πολύ εκδηλώνει τον εσωτερικό του κόσμο, εκφράζει τον καθένα μας και για αυτό το ακολουθούμε και το αγαπάμε όλοι», αναφέρει.

Τη χαρά της δημιουργίας αισθάνεται η Κατερίνα Λίβα, η οποία διανύει τον τρίτο χρόνο στο εργαστήρι. «Θέλει υπομονή, προσοχή αλλά είναι κάθε μέρα και μια ευχαρίστηση γιατί μαθαίνουμε καινούργια πράγματα από μόνοι μας ενώ ο δάσκαλος μας βοηθάει πάρα πολύ», αναφέρει.

«Είναι μια ψυχοθεραπεία για μένα, βγαίνει όλο το φόρτο της δουλειάς μου, ασχολούμαι πάρα πολλές ώρες με αυτό, το έχω κάνει σχεδόν δεύτερο επάγγελμα. Είναι κάτι πολύ δημιουργικό και συναρπαστικό», περιγράφει ο ψυχολόγος, Κώστας Θαλασσινάκης. Όπως αναφέρει, από μικρή ηλικία του άρεσε να ασχολείται με διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες αλλά η τέχνη του ψηφιδωτού πάντα ήταν στα μάτια του κάτι πολύ σπουδαίο.Το Εργαστήριο

Με την ποιοτική δουλειά του, το εργαστήριο, που λειτουργεί από το 2001, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, ενώ με τις εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έδειξε τις εκπληκτικές του δυνατότητες και ενθουσίασε τους επισκέπτες, οι οποίοι εκφράστηκαν κολακευτικά στα εκατοντάδες σημειώματά τους στο βιβλίο επισκεπτών. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του διδάσκει στο Εργαστήριο ο ψηφιδογράφος, Γιώργος Σκανδαλάκης, ο οποίος κάνει λόγο για την καλύτερη έκθεση που έχουν μέχρι σήμερα παρουσιάσει οι μαθητές του. «Έχουν αλλάξει τα χρώματα, ορισμένοι μαθητές είναι πολλά χρόνια στο Εργαστήρι, έχουν πείρα και αποδίδουν καλύτερα τα έργα», εξηγεί. «Το ψηφιδωτό θέλει υπομονή, πρέπει να το αγαπήσεις, η πέτρα είναι ένα μαγικό αντικείμενο κι αν κάνεις κάτι σε κεντρίζει, αρχίζεις και δουλεύεις πιο ζεστά, σε τραβάει.. η πέτρα έχει μια μαγική αύρα. Από τον καιρό που γεννήθηκα ήμουν μέσα στις πέτρες», σημειώνει. “Θα πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερα τη στήριξη του δήμου στην προσπάθειά μας και κυρίως το ενδιαφέρον του δημάρχου κ. Κουράκη”, τονίζει η κ. Α. Μαλλιωτάκη, με τη σειρά της.

Στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους εκτός από τον κ. Σκανδαλάκη και την κ. Μαλλιωτάκη, οι Άννα Αλέξη, Βάνα Αλμπαντάκη, Ιωάννης Αναστασάκης, Ελένη Γιαλυτάκη, Ευδοξία Ζερβού, Κώστας Θαλασσινάκης, Γιώργος Κατσούγκρης, Μανόλης Κελαϊδής, Δέσποινα Κοντάκη, Μαρία Κοτσιφάκη, Αναστασία Κουτσάκη, Κατερίνα Λίβα, Νίκη Λυρώνη, Νίκος Μανιουδάκης, Ειρήνη Μιχαλίτση, Μιχάλης Ματθαιάκης, Μαβιτζή Μορφούλα, Μενεγάτου Μαριετίνα, Φανή Παπαδάκη, Μαρία Σταματάκη, Ειρήνη Τσαγκαράκη και Μαρία Τσιριγωτάκη.