Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
“Μπάχαλο” γίνεται στην Ελλάδα με τις κοινοτικές επιδοτήσεις ιδιαιτέρως στα αιγοπρόβατα και τη σταφίδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2006 του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ανώτατοι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης “έβαλαν στο μικροσκόπιο” τις δαπάνες όλων των τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολο των κρατών-μελών. Προχθές παρουσίασαν την “ετήσια έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2006” που αριθμεί 324 σελίδες. Στο τμήμα των γεωργικών δαπανών, διαθέτει ειδικό κεφάλαιο (!) για την Ελλάδα όπου αναφέρεται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των επιδοτήσεων για τη σωστή λειτουργία του οποίου εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις.
“Για το 2006, το Συνέδριο επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη αδυναμία διενέργειας των βασικών ελέγχων και συγκεκριμένα επεξεργασία των αιτήσεων, διαδικασίες επιθεώρησης, ακεραιότητα της βάσης δεδομένων για τα ζώα καθώς το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων. Περί τα 850 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται ετησίως στους γεωργούς υπό τις προαναφερθείσες ανεπαρκείς συνθήκες ελέγχου. Για την περίοδο 1996-2005 η Επιτροπή επέβαλε διορθώσεις ύψους 479 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 6% περίπου των δηλωθεισών δαπανών. Διορθώσεις έχουν επίσης επιβληθεί και για τις σταφίδες”, αναφέρει στην έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο επίκεντρο οι σταφίδες
“Το καθεστώς ενίσχυσης για τις σταφίδες επιβάλλει στους γεωργούς την παραγωγή μιας ελάχιστης ποσότητας σταφιδών ανά εκτάριο (ήτοι πρέπει να επιτυγχάνεται μια ελάχιστη απόδοση). Το σύνολο σχεδόν των ενισχύσεων (περί τα 115 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) καταβάλλεται στην Ελλάδα”, τονίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο και προσθέτει: “Από τους ελέγχους του Συνεδρίου στο πλαίσιο της DAS κατά τα τελευταία χρόνια αλλά και από ειδικό έλεγχο το 2006 προκύπτει ότι, από το 1999, οι ελληνικές εθνικές Αρχές εφαρμόζουν εσφαλμένα μειώσεις στις απαιτήσεις της ελάχιστης απόδοσης τόσο για σουλτανίνα όσο και για την κορινθιακή, τύπους σταφίδας που καλύπτουν τη μέγιστη πλειοψηφία των εκτάσεων καλλιέργειας σταφίδας. Μόνο κατά την περίοδο 2002/03 κατά την οποία εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες έπληξαν το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, οι μειώσεις αυτές βασίστηκαν στις εκτιμήσεις των ζημιών από τον ασφαλιστικό οργανισμό και ήταν σύμφωνες με τους κανονισμούς. Για τα άλλα έτη, οι περισσότερες μειώσεις αποφασίστηκαν από τις εθνικές Αρχές, για λόγους που δεν συνδέονταν με φυσικές καταστροφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πληρωμές προς καλλιεργητές που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της ελάχιστης απόδοσης (ιδίως για τη σουλτανίνα, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της συνολικής παραγωγής) και οι οποίοι δεν είχαν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή”.
Νέα πρόστιμα
“Η Επιτροπή, τονίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, προέβη σε κατʼ αποκοπήν δημοσιονομικές διορθώσεις για την έλλειψη βασικών ελέγχων για την περίοδο 1997-2002 (40 εκατομμύρια ευρώ). Δεν έχουν ακόμη προταθεί διορθώσεις για τα επόμενα έτη και η Επιτροπή δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το μέγεθος των μη επιλέξιμων πληρωμών, το οποίο, όσον αφορά τη σουλτανίνα, ενδέχεται να είναι σημαντικό”.

