Το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τις επόμενες εκλογές, δήλωσε χθες βράδυ από τα Χανιά ο Κώστας Σκανδαλίδης κλείνοντας την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε συνειδησιακή την υποψηφιότητα του, που θέλει, όπως είπε, να δώσει μια νέα δυναμική σε ένα συλλογικό κίνημα.

«Αυτό στηρίζεται σε μια βαθιά πολιτική διαπίστωση, ότι το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τις επόμενες εκλογές και ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να υπηρετήσει το συνολικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με όλη του την δύναμη για να χτίσει ως αχθοφόρος ξανά αυτό το κίνημα της μεγάλης αλλαγής στις νέες συνθήκες.

Αλλιώς δεν φεύγει από το κόμμα του κράτους και των αξιωματούχων. Εγώ μιλώ βαθιά στην ψυχή του λαού του ΠΑΣΟΚ γιατί καταλαβαίνουν αυτό που τους λέω, ότι εκτός από το ότι πατά στα πόδια της η κριτική και δεν ζητά θύματα και ανθρωποφαγίες δίνει το έναυσμα για μια πολιτική που κάθε ημέρα γίνεται και πιο συγκεκριμένη» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ υποστηρίζοντας πώς επιχειρεί να χτίσει ένα καθεστώς και πρόσθεσε: «Η αγωνία της βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι ο κίνδυνος της πολύχρονης διακυβέρνησης της ΝΔ. Η ΝΔ χτίζει ένα καθεστώς και το χτίζει πάνω στην παραπλάνηση του λαού και των πολιτών. Το χτίζει πάνω σε αυτό που λέγαμε κρυφή ατζέντα. Στο ασφαλιστικό που έρχεται με τον πιο επείγοντα και χειρότερα δυνατό τρόπο, στο ΦΠΑ που είναι μνημείο παραπλάνησης και εξαπάτησης καθώς η συζήτηση για την αύξηση του άρχισε την επόμενη των εκλογών στην ήττα του 25% της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στα κοινοτικά όργανα στην πολιτική για το πετρέλαιο σε κάθε τι που αφορά μια βαθιά ταξική πολιτική απέναντι στους πολίτες. Οι πολίτες είναι έρμαιο απέναντι σε ένα κράτος συμφερόντων και πληρώνουν τα σπασμένα αυτής της πολιτικής.»

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να χαράξει νέα στρατηγική νίκης. «Έχομε και εμείς ευθύνη για αυτό. Πρέπει λοιπόν τώρα να ανασυντάξομε τις δυνάμεις μας να μπούμε σε τροχιά νικηφόρας στρατηγικής και να προλάβομε τις εξελίξεις. Να σταματήσουμε την συρρίκνωση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Όσοι οραματίζονται ένα μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή μια πορεία για να γίνει πολύ αργότερα μια κυβερνητική δύναμη, νομίζω ότι προσβάλουν την ιστορία ενός κινήματος που μόλις επτά χρόνια από την γέννηση του έφερε το λαό στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ είναι για να λύνει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να απαντά θετικά. Όσοι από την άλλη μεριά οραματίζονται ένα ΠΑΣΟΚ που ψαρεύει σε θολά νερά , που ψαρεύει στα νερά μιας πολιτικής που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το προοδευτικό από το συντηρητικό , δεν πείθουν δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων δεν απαντούν στην αγωνία του λαού δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκία των πολιτών.»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Η 11η η και η 18η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένας σταθμός μια διαδρομή. Την ίδια και μεγαλύτερη σημασία έχει πηγαίνοντας στην εθνική συνδιάσκεψη να δεσμευτούμε για την επόμενη μέρα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συμφωνήσομε πολιτικά και η πορεία προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου να είναι μια πορεία προς το λαό, να μην είναι μια εσωστρεφής διαδικασία. Έχομε την δυνατότητα στην συνδιάσκεψη να δεσμευτούμε για όλα και να γίνει η 11η Νοεμβρίου το εφαλτήριο μιας όχι μόνο ανασύνταξης των δυνάμεων αλλά μιας πραγματικής πορείας στο λαό κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται.»

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις λέγοντας: «Σε ότι με αφορά, συνεχίζω αυτή τη διαδρομή, μιλώ συνέχεια για τις προτάσεις και τις θέσεις που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες, μιλώ για τις δομές και τις λειτουργίες που πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και τις εξελίξεις και ζητώ την πολιτικοποίηση όλων των διαδικασιών, το σταμάτημα των αντιπαραθέσεων, το σταμάτημα των διαγκονισμών, το σταμάτημα των προσωπικών προσβολών, το σταμάτημα κάθε απόπειρας, να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους όποιοι και αν είναι αυτοί, σε μια παράταξη που συνολικά άσκησε πολιτική και οδηγήθηκε σε αυτή την οδυνηρή ήττα. Φεύγοντας σήμερα από την Κρήτη θέλω να σας πω πώς ο σπόρος πέφτει βαθιά σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να ακούσει πολιτικό λόγο που έχει ανάγκη πολιτική πρόταση και να βρει διέξοδο στα δικά της προβλήματα βλέποντας το ΠΑΣΟΚ σαν δύναμη προσφοράς στο λαό».