Δέσμη αιτημάτων για την αναβάθμιση της Μελισσοκομίας του τόπου μας προετοιμάζονται να καταθέσουν σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νομού Ηρακλείου. Αναλυτικά, οι μελισσοκομικές οργανώσεις στο υπόμνημά τους που φέρει την υπογραφή του προέδρου τους Κώστα Σαββάκη, αναφέρουν:

“Πρωταρχικό και κυρίαρχο αίτημα όχι μόνο των μελισσοκόμων της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας είναι η άμεση κατάργηση της παραγρ. 13 του άρθρου 19 του δασονόμου 3208/03, ώστε οι σοφοί νόμοι της μελισσοκομίας 4856/30 και 6238/34 νʼ απελευθερωθούν και οι Ελληνες μελισσοκόμοι νʼ απαλλαγούν απʼ αυτό το καυτό πρόβλημα και κάπως να βρουν τον ύπνο τους.

Και θέλουμε να γνωρίζετε, ότι επί εποχής Χατζημιχάλη, οι Κρήτες μελισσοκόμοι, μαζί με τα φορτηγά τους περιέζωσαν την Περιφέρεια και για μέρα νέκρωσαν το Ηράκλειο.

Κι είμαστε έτοιμοι από καιρό να επαναλάβουμε το εγχείρημα, αν το υπουργείο σας συνεχίσει να έχει κρεμασμένους τους μελισσοκόμους από μια κλωστή.

Κι αυτοί οι νόμοι τους οποίους αποζητούμε είναι οι αυστηρότεροι της Ευρώπης. Κι απορούμε γιατί μας τους στερείτε.

Δεύτερο αίτημα ο 7971/Κ.Ε.Ε φτάνει που χάθηκε, για τους μελισσοκόμους ο 12211/97.Κ.Ε.Ε. Να μην χαθεί και ο 797/04. Να εφαρμοστεί αυστηρά το άρθρο του 5. Τα προγράμματά του, όπως ρητά αναφέρει το άρθρο, να καταρτίζονται σε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις και τους Συνεταιρισμούς του μελισσοκομικού τομέα και με κανέναν άλλο. Μόνο έτσι θα γίνει ορθολογιστική εκμετάλλευση των κονδυλίων του.

Μελισσοκομικά κέντρα: Είναι ανάγκη να απαλλαγούνε από τη γραφειοκρατία. Τα τιμολόγια δεν είναι δουλειά των επιστημόνων ο οποίοι προσλήφθηκαν για επιστημονική υποστήριξη των μελισσοκόμων και όχι για λογιστικές εργασίες. Για τα τιμολόγια διατίθενται αμέτρητες εργατοώρες με τεράστιο κόστος για τη μελισσοκομία, ενώ μʼ ένα μικρό επίδομα στους λογιστές των Συνεταιρισμών οι λογιστικές ώρες των επιστημόνων θα γίνουν ώρες επιστημονικής υποστήριξης των μελισσοκόμων που σημαίνει έργο παραγωγικό, έργο επενδυτικό.

Τέταρτο αίτημα. Ζημιές από θεομηνία - αποζημιώσεις. Η μελισσοκομία της Κρήτης, όπως και της λοιπής Ελλάδας, περνά τη χειρότερη χρονιά απʼ ότι θυμόμαστε.

Οι μεγάλοι καύσωνες, τόσο σε θερμοκρασία, όσο και σε διάρκεια, πριν καλά - καλά ανθίσουν τα θυμάρια, τα ʽσβησαν όλα, φυτά και άνθη.

Κι όταν οι καταστροφές και οι θάνατοι σε μελισσοσμήνη έφταναν από 50 έως και 80% πώς και από πού να βγούνε τα μέλια; Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι μελισσοκόμοι τα ʽχουν χάσει όλα. Και το κράτος δεν μπορεί να τους αφήσει αβοήθητους. Οφείλει να σταθεί δίπλα τους. Αρωγός.

Πέρα από τις ελάχιστες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είναι ανάγκη να ενισχυθούν οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να ανασυγκροτήσουν τα ερείπια που τους έμειναν και να τα ξανακάνουν παραγωγικά.

Κι όλα αυτά χωρίς χρονοτριβή ώστε να μην χαθεί άλλη μια χρονιά.

Και μην ξεχνάτε. Ο,τι προσφέρει το κράτος στην μελισσοκομία, ο μελισσοκόμος την επόμενη χρονιά το αποδίδει στην εθνική οικονομία πολλαπλάσιο”.