Από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο και τη Μυρτιά το επιστημονικό συνέδριο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κρητικός πολιτισμός», που πραγματοποιείται με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Εξήντα ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους σε δώδεκα θεματικές ενότητες και δεκατέσσερις συνεδρίες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Το συνέδριο θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής με μουσική εκδήλωση στη Μυρτιά.

Οι φορείς που διοργανώνουν το συνέδριο από κοινού είναι οι εξής 11 (αλφαβητικά): Δήμος Ηρακλείου, Δήμος «Νίκος Καζαντζάκης», Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηράκλείου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης.