Είναι γνωστό ότι η κατάσταση που επικρατεί στην υπόθεση “στέγαση και σίτιση” των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας είναι απογοητευτική, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα.
Έντονη είναι η έλλειψη των φοιτητικών εστιών καθώς οι υπάρχουσες υποδομές (δημόσιες εστίες), μαζί με τα ξενοδοχεία δεν επαρκούν.
Και ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ΑΕΙ ή ΤΕΙ που να μην έχει διαμαρτυρηθεί τα τελευταία χρόνια για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και ιδιαίτερα εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων στη φοιτητική στέγη και σίτιση ο κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει ελάχιστα τις πιστώσεις του στη φοιτητική μέριμνα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (54,8 εκατ. ευρώ από 49,8 εκατ.ευρώ το 2006).
Η υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα της σίτισης σε όλες τις τριτοβάθμιες σχολές ενώ παράλληλα αναμένεται να αποκλειστούν χιλιάδες φοιτητές. Με τη σημερινή κατάσταση 145 χιλιάδες φοιτητές έχουν ανάγκη για στέγαση σε εστίες. Οι προσφερόμενες κλίνες είναι 13.200. Άρα το ποσοστό κάλυψης των αναγκών μετά βίας καλύπτει το 9 - 10% των φοιτητών. Παράλληλα όσο πιο μικρή είναι η πόλη και όσο πιο απροετοίμαστη σε υποδομές, τόσο τα ενοίκια εκτοξεύονται στα ύψη καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι φοιτητές αντιμετωπίζονται σαν τους “τουρίστες του χειμώνα” ένα είδος, δηλαδή, “γαλακτοφόρων αγελάδων” που αυξάνουν τον όγκο των συναλλαγών των επιχειρήσεων και τα εισοδήματα των ενοικιαστών ακινήτων…
Χρήσιμες συμβουλές
Σήμερα τα μέσα για να εκμισθώσει ή να μισθώσει κανείς φοιτητική κατοικία είναι τα εξής:
• Αγγελίες στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες διαθέσιμων κατοικιών.
• Ενοικιαστήρια έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά τοπικά δημόσια μέρη.
• Αγγελίες στον ημερήσιο τοπικό Τύπο , τον περιοδικό και τον ειδικό Τύπο αγγελιών και το διαδίκτυο.
• Οι τοπικές ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων
• Τα μεσιτικά γραφεία. Σε περίπτωση που βρείτε σπίτι αυτό κοστίζει από μισό ως ένα μίσθωμα.
Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη των αποτελεσμάτων!!
• Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...), λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
• Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν υπερβολικό μίσθωμα, πάνω από τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!
• Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
• Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητήστε να το δείτε και με το φως της μέρας.
• Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
• Μακριά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε!
Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μην προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

