Δριμεία κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μετρα αντιμετώπισης της φτώχειας και τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

Κάνουν λόγο για επιδόματα ελεημοσύνης, για επιφανειακή αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ την κατηγορούν για αναξιοπιστία, αφού παρεμφερείς υποσχέσεις έχει ξαναδώσει στις αρχές του 2004.

«Η Νέα Δημοκρατία εδώ και μερικές μέρες έχει συστήσει ένα Ταμείο Εκλογικής Φτώχειας. Ο πανικός τους είναι πλέον φανερός σε όλους τους Έλληνες, καθώς δεν μπορούν να μετακινήσουν τις εκλογές πέρα από τις αρχές του φθινοπώρου, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εξ' αιτίας της πολιτικής τους οι εξελίξεις προδιαγράφονται οδυνηρές για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Οι δήθεν παροχές που με τόση ευκολία εξαγγέλλει καθημερινά ο κ. Αλογοσκούφης, δεν είναι παρά η επανάληψη υποσχέσεων που η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκινήσει να δίνει ακόμα και πριν από τις εκλογές του 2004. Ελπίζουν τώρα να κοροϊδέψουν και πάλι τον ελληνικό λαό υποσχόμενοι τα ίδια, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθεί να τα υλοποιήσει», τόνισε η κυρία Παπανδρέου.

«Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει γι άλλη μια φορά στον εμπαιγμό των πολιτών. Η πραγματική της πρόθεση είναι, όχι μόνο να βάλει στο ράφι αυτές τις υποσχέσεις την επόμενη των εκλογών, αλλά να προχωρήσει και σε νέες επιβαρύνσεις, όπως ακριβώς συνέβη μετά τις εκλογές του 2004. Πρόκειται για συνταγές Μαυρογιαλούρων που δεν περνάνε πια», πρόσθεσε η Β.Παπανδρέου.

«Ο παροξυσμός της παροχολογίας συνεχίζεται. Κάθε μέρα νέες εξαγγελίες, κάθε μέρα νέα ψέματα. Τώρα φτάσαμε μετά το 2010! Το πράγμα θα ήταν φαιδρό, αλλά υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών και πλήττει την αξιοπρέπειά τους, ιδιαίτερα όσων δυσπραγούν», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση Καραμανλή, έχει να επιδείξει μόνο τα ψέματα, την αναξιοπιστία της, την οπισθοδρόμηση για την χώρα, την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολλών υπέρ των λίγων και ισχυρών. Ο λαός έχει γνώση και κρίση και την απάντησή του θα την δώσει στις εκλογές» πρόσθεσε.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει του πολίτες μίλησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης από τα Χανιά. «Αυτό που συμβαίνει τελευταία δεν έχει προηγούμενο. Μπορεί να θυμίζει παλαιότερες εποχές Δεληγιάννη, αλλά δεν είχε συμβεί ποτέ μετά το 1974. Η Κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε τρεις μέρες να πείσει και να ξεγελάσει τους πολίτες ότι είναι διατεθειμένη να κάνει αυτά, τα οποία με σκληρότητα δεν έκανε για τους πολίτες επί 3 ? χρόνια. Σε τρεις ημέρες να αναιρέσει τα τρία χρόνια λιτότητας, νέων φόρων, ακρίβειας και μείωσης του εισοδήματος. Είναι σαν να έχει κανείς ένα παιδί το οποίο φθίνει και λιμοκτονεί και μετά για να αντιμετωπίσει την κατάστασή του, το μπουκώνει με διαφημιστικά φυλλάδια».

Δριμεία κριτική στις εξαγγελίες της κυβέρνησης έκανε το ΚΚΕ. «Η εξαγγελία του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των επιδομάτων ελεημοσύνης από την κυβέρνηση είναι μέτρα προσβλητικά και επικίνδυνα για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα φτωχοκομείου, αλλά με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης με αυτά τα μέτρα - εκτός από την εξαπάτηση - είναι να αξιοποιήσει την εξαθλίωση και τα επιδόματα διαχείρισής της για να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τους μισθούς και τις συντάξεις και να κλιμακώσει την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ .

«Με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση ομολογεί αυτό που προεκλογικά επιχειρεί να κρύψει, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Ότι μετά τις εκλογές θα πάρουν χειρότερα μέτρα στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στο εισόδημα, όπως επιτάσσουν οι συναποφάσεις τους στην ΕΕ και η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο, πρέπει ...με την πάλη και την ψήφο τους να διεκδικήσουν την κάλυψη των σημερινών τους αναγκών. Σταθερή εργασία για όλους, 5ήμερη, 7ωρη, 35ωρη, κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους», καταλήγει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΣΥΝ ο γραμματέας του Νίκος Χουντής σχολίασε χαρακτηριστικά «Ανθρακες ο θησαυρός». Όπως πρόσθεσε, «τα 2,8 ευρώ την ημέρα, η ελεημοσύνη που θα παίρνει ένα μέρος από αυτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, βαφτίστηκε με βαρύγδουπο επικοινωνιακό τρόπο κοινωνική πολιτική. Ελεημοσύνη, που θα εξανεμισθεί από τις πολιτικές λιτότητας που προετοιμάζονται για μετά τις εκλογές. Φοβού την κυβέρνηση και προεκλογικά δώρα φέρουσα».