Της Αννας Παπαδοκωστάκη

Φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης λόγω και του θερμού πολιτικού κλίματος των ημερών αλλά και λόγω των έντονων γεγονότων που συνόδευσαν την προώθηση στη βουλή και την ψήφιση του νέου νόμου για την Ανώτατη Παιδεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το προεκλογικό κλίμα είναι πολύ «χρωματισμένο» και στο Ηράκλειο όπου οι φοιτητές χθες και σήμερα πραγματοποιούν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις τμημάτων, με μεγάλη προσέλευση και έντονες αντιπαραθέσεις.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι ανακοινώσεις που εκδίδονται από τις παρατάξεις, οι οποίες επικεντρώνουν στο νόμο –πλαίσιο και σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και στις κοινωνικές παροχές.

«Όλοι γνωρίζουμε την κρισιμότητα των φοιτητικών εκλογών για τις εξελίξεις στο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ενίσχυση της ΔΑΠ θα δώσει το μήνυμα ότι, η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των φοιτητών και άρα κακώς κάποιες «μειοψηφίες» επέβαλαν σε «ταλαιπωρία» τους φοιτητές και τα ιδρύματα. Η ενίσχυση της ΠΚΣ θα δώσει το μήνυμα ότι, οι φοιτητές και η νέα γενιά της πατρίδας ονειρεύεται ένα «μέλλον» το οποίο έχει πεθάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, μαζί με την παλιά Σοβιετική Ένωση (Ε.Σ.Σ.Δ.)

Η ενίσχυση των λεγόμενων ανεξάρτητων παρατάξεων θα δώσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει φοιτητικό κίνημα και ότι οι φοιτητές απλά κάνουν τον χαβαλέ τους .

Η ενίσχυση των λεγόμενων αριστερών-αριστεριστικών σχημάτων θα δώσει το μήνυμα ότι οι φοιτητές δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Ότι είναι συμβιβασμένοι με την στασιμότητα και το χτες.», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΠ.

Η ΔΑΠ, αναφέρεται στις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στους φοιτητές, όπως αυτό της σίτισης. Συγκεκριμένα, αναφέρει :«Η Επιτροπη σίτισης αύξησε τους δικαιουχους δωρεαν σιτισης σε 1730, δηλαδη στο συνολο των φοιτητων που ειχαν καταθεσει δηλωση εξαιρωντας 30 περιπου αιτησεις φοιτητων που δεν πληρουσαν τα οικονομικα κριτηρια που εθετε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δικαίωση στις προσπαθειες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Ηρακλειου για την βελτιωση της ποιοτητας των παρεχομενων γευματων αλλα και ταυτοχρονης αυξησης των σιτιζομενων φοιτητων.

Με ενεργειες που ξεκίνησαν απο το τελος του 2005 οπως με την διαδικασία του ερωτηματολογιου, συνδιαμορφωσαμε την αποψη και τις προτασεις μας οσον αφορα στην σιτιση, που ειχαν ως στοχο την αλλαγη του τροπου πληρωμης του αναδοχου. Δηλαδη η πληρωμη να γινεται καθε δεκαπενθημερο μονο για τον αριθμο γευματων που εχουν προσφερθει υπαγορευοντας στον ανάδοχο να βελτιωνει συνεχως την ποιοτητα των γευματων του, έτσι ωστε να προσελκυει περισσοτερους φοιτητες.»

Για την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, οι φοιτητικές εκλογές, είναι όπλο στα χέρια του φοιτητικού κινήματος.

«Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα είναι ακόμη μια πολιτική μάχη, ένα όπλο στα χέρια του φοιτητικού κινήματος που δεν πρέπει να πάει χαμένο. Με την ψήφο τους οι φοιτητές πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, να καταδικάσουν το καθεστώς των συναλλαγών και της τρομοκρατίας που καλλιεργούν οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις σχολές. Να δώσουν μήνυμα συνέχισης του αγώνα για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου. Να ψηφίσουν για ισχυρό φοιτητικό κίνημα, ζωντανούς και μαζικούς συλλόγους, με όργανα κι εκπροσώπους, που θα βρίσκονται σε διαρκή συμπόρευση με το εργατικό κίνημα, με το λαό.»

Η Πρωτοβουλία Γένοβα, αναφέρει ότι, η κυβέρνηση απειλεί ότι θα εφαρμόσει το νόμο πλαίσιο ενώ δεν διαθέτει συμμάχους και ότι αν συμβεί αυτό, θα κλείσουν οι σχολές.