Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Ελπίδες για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών που δεν είχαν υπαχθεί στο νόμο για τα πανωτόκια δημιουργεί η καταρχήν θετική αντιμετώπιση του θέματος από το υπουργείο Ανάπτυξης όπως φάνηκε στη διάρκεια χθεσινής συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Το θέμα έθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, δια του αντιπροέδρου της Μιχάλη Βουμβουλάκη καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία του νόμου για τα πανωτόκια την οποία διατύπωσε ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Δημήτρης Φιλιππάκης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ένταξη όλων των αγροτικών χρεών στο νόμο για τα πανωτόκια, αποτελεί αίτημα όχι μόνο των αγροτών του νομού Ηρακλείου, αλλά των παραγωγών όλης της χώρας και τίθεται μεταξύ άλλων στα αγροτικά συλλαλητήρια που γίνονται σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πριν από λίγες μέρες η ΠΑΣΕΓΕΣ μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής θέτοντας το θέμα. Χθες συζητήθηκε από τη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα τραπεζικά προϊόντα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο κ. Φιλιππάκης έχει καταθέσει την προτεινόμενη τροπολογία στο νόμο για τα πανωτόκια και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου χαρακτήρισε σαφή και ολοκληρωμένη την πρόταση τροπολογίας στο νόμο για τα πανωτόκια και είπε ότι «θα εξεταστεί»

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης επεσήμανε ότι με την ισχύ του νέου νόμου για τα «πανωτόκια», οφειλές κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, που είχαν συνάψει με την Αγροτική Τράπεζα, είτε διαγράφηκαν, είτε περιορίστηκαν κατά πολύ, με άμεση συνέπεια την πραγματική των ανακούφιση και την δυνατότητα εξοφλήσεως του υπολοίπου, με τους ισχύοντες ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής.

Όμως οφειλές μεγάλης μερίδας κατά κύριο επάγγελμα αγροτών - κτηνοτρόφων, που υπέβαλαν αίτηση στα καταστήματα της Α.Τ.Ε,, όπως προέκυψε από τις μέχρι σήμερα απαντήσεις της τράπεζας, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους, δεν «απόλαυσαν» των ευνοϊκών ρυθμίσεων του παραπάνω νόμου. Κι αυτό, επειδή οι οφειλές τους είτε είχαν τύχει της εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου και εξαιρούνται ρητά από τον νόμο είτε είχαν συνάψει συμβάσεις αλληλόχρεων λογαριασμών, που ναι μεν υπάγονται στον νόμο, όμως ο υπολογισμός της οφειλής τους γίνεται κατά διαφορετικό μαθηματικό τύπο, δηλαδή κατάλοιπο λογαριασμού κατά το κλείσιμο του, επί δύο φορές.

Η αγανάκτηση των αγροτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη, τόνισε ο κ. Βουμβουλάκης, αισθάνονται αδικημένοι και ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους τους - αγρότες.

Προκάλεσε μάλιστα τουλάχιστον θυμηδία, σχολίασε, το γεγονός της υπερδιαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης ότι το θέμα των «πανωτοκίων» έκλεισε. Καλούσε μάλιστα η ΑΤΕ τους αγρότες να τρέξουν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή των οφειλών τους στον νόμο….

Αφού υπέβαλαν την σχετική αίτηση, πήραν την απάντηση ότι οι οφειλές τους δεν υπάγονται στον νόμο !!!Κραυγαλέες περιπτώσεις «πανωτοκίων»

Χαρακτηριστική, όπως είπε ο κ. Βουμβουλάκης, είναι η περίπτωση δανειολήπτη αγροτοκτηνοτρόφου από την περιοχή Μοιρών του νομού Ηρακλείου, που πήρε δάνεια, συνολικού ποσού 37.892,88 ευρώ, είχε πληρώσει 252.384,44 ευρώ και η ΑΤΕ. του ζητούσε να της καταβάλει επιπλέον το ποσό των 102.714,60 ευρώ, το οποίο είχε βεβαιώσει στη ΔΟΥ Μοιρών. Δηλαδή ο παραπάνω θα πληρώσει στο ΕΝΝΙΑΠΛΑΣ1Ο (9,37) και πλέον το κεφάλαιο που πήρε.

Επίσης χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από το Πλατύ Ημαθίας, ο οποίος με συμβάσεις ανοικτού (αλληλόχρεου) λογαριασμού είχε λάβει συνολικά το ποσό των 26.412,32 ευρώ και ενώ έχει πληρώσει το ποσό των 105.649,30 ευρώ, η ΑΤΕ τον έχει χρεώσει επί πλέον και με λογιστικό της 4-8-2004 το ποσό των 72.000,00 ?. Δηλαδή ο παραπάνω θα πληρώσει το κεφάλαιο που πήρε πλέον του εξαπλάσιου ( 6,72 ).Προτεινόμενες τροποποιήσειςΟι τροποποιήσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

Α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν.3259/2004 αντικαθίσταται ως εξής:

« Η συνολική οφειλή από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή……»

Δηλαδή από την παρ. Ι να απαλειφθεί μόνο η λέξη «ληξιπρόθεσμη»

Β) Η παράγραφος 5 εδάφιο α του άρθρου 39 του Ν.3259/2004 αντικαθίσταται ως εξής:

«Προκειμένου περί οφειλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σχετικών με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, που είχαν συναφθεί κατά τον χρόνο που είχαν αυτή την ιδιότητα, είτε απʼ ευθείας με την ΑΤΕ Α.Ε. είτε μέσω Συνεταιρισμών που ασκούσαν αγροτική πίστη και που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν.2789/2000, όπως ισχύει, το συνολικό ύψος τους δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου εκάστου δανείου ή πίστωσης ή του αθροίσματος των ληφθέντων κεφαλαίων περισσοτέρων δανείων ή πιστώσεων ή προκειμένου περί αλληλόχρεων λογαριασμών το διπλάσιο του αθροίσματος των κονδυλίων χρεώσεων που απεικονίζονται στον ενιαίο Λογαριασμό»

Γ) Η παράγραφος 12 του Ν.3259/2004 αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατά τα λοιπά ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις άρθρου 30 του Ν.2789/2004,& όπως ισχύει. Κατʼ εξαίρεση, οφειλές κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και μόνο προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε, που είχαν συναφθεί κατά τον χρόνο που είχαν αυτή την ιδιότητα και σχετικών με την επαγγελματική τους αυτή δραστηριότητα, εξαιρούνται της παραγράφου 9 εδάφιο γ του Ν.2789/2000, όπως ισχύει και υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 5 εδάφιο α του Ν.3259/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να ανακαθορίσουν –οίκοθεν– το ύψος της συνολικής οφειλής των, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων και για τους οφειλέτες στους οποίους έχουν ήδη γνωστοποιήσει την οφειλή τους, πριν τις τροποποιήσεις του παρόντος και εντός τριών μηνών από της δημοσίευσης του παρόντος».