Κυβερνητικό πρόγραμμα από το ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε τις βασικές αρχές της νέας πολιτικής του Κινήματος και τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται έναντι των Ελλήνων-Νέο μοντέλο διακυβέρνησης

-Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση

-Καθιέρωση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με βασική

σύνταξη 950 ευρώ για το ζεύγος των ανασφάλιστων συνταξιούχων και 550

ευρώ για τον μεμονωμένο ανασφάλιστο. Τα ίδια ποσά θα δοθούν και

στους συνταξιούχους αγρότες.

Διευρύνεται το ΕΚΑΣ για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους.

-Για κάθε παιδί που θα γεννιέται θα χορηγείται στην οικογένεια ποσό 2.000 ευρώ ως ενίσχυση, ενώ θα κατατίθεται ποσό 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί, σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό.

-Για τους νέους προβλέπεται απασχόληση 4ετούς διάρκειας με πλήρη

ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το επίδομα ανεργίας θα φθάσει το 70%

του βασικού μισθού σε βάθος 4ετίας
Τις βασικές αρχές του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Προγράμματος.

Το πρόγραμμα είναι στραμμένο στο μέλλον, έχει έντονο κοινωνικό χρώμα και απευθύνεται στην πλατιά κοινωνική συμμαχία, η οποία παραδοσιακά στήριξε το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική του διαδρομή και το ανέδειξε πέντε φορές κυβέρνηση της χώρας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες του προγράμματος, κάτι που έκανε στη συνέχεια η υπεύθυνη της Επιτροπής Άννα Διαμαντοπούλου.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε δέκα αδιαπραγμάτευτες, όπως είπε, θέσεις, για τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν, όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης ,η αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η καθιέρωση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με βασική σύνταξη 950 ευρώ για το ζεύγος των ανασφάλιστων συνταξιούχων και 550 ευρώ για τον μεμονωμένο ανασφάλιστο. Τα ίδια ποσά θα δοθούν και στους συνταξιούχους αγρότες. Παράλληλα θα διευρυνθεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους. Επίσης, για κάθε παιδί που θα γεννιέται θα χορηγείται στην οικογένεια ποσό 2.000 ευρώ ως ενίσχυση, ενώ θα κατατίθεται ποσό 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί,σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό. Για τους νέους προβλέπεται απασχόληση 4ετούς διάρκειας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το επίδομα ανεργίας θα φθάσει το 70% του βασικού μισθού σε βάθος 4ετίας. Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί στο περιβάλλον,με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου και παραγωγή του 10% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2012. Επίσης θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία σχολής συνεταιριστικών στελεχών σε τριτοβάθμιο επίπεδο.Ομιλία ΠαπανδρέουΟ Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, "αποτελεί εμπόδιο για την ανάκτηση μιας δυναμικής πορείας της Ελλάδας". Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "δημιουργεί παντού πολώσεις και συγκρούσεις, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

“Το ΠΑΣΟΚ θέτει σήμερα τις νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα οι οποίες είναι διαφορετικές από εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων”, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι “η διαφορά στις προτεραιότητες δεν οφείλεται στο ότι το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ελλιπές. Αντίθετα”, τόνισε, “ήταν πολύ σημαντικό και μας έφερε στο σημείο, ώστε να μπορούμε να οραματιζόμαστε μια διαφορετική Ελλάδα”.

Η χώρα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ήταν έτοιμη για μια νέα ποιοτική αλλαγή, πορεία , όμως, την οποία αντέστρεψε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Στο διάστημα των τριών ετών, ανέφερε επίσης, η Νέα Δημοκρατία αποδυνάμωσε την οικονομία, διέσυρε την εικόνα της χώρας, την έβαλε υπό επιτήρηση, μείωσε τη διαπραγματευτική της ικανότητα, συρρίκνωσε το κράτος πρόνοιας, ευτέλισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, ποδοπάτησε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιών και ακύρωσε το διεθνές κύρος της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί εμπόδιο για την ανάκτηση μιας δυναμικής πορείας της Ελλάδας, δημιουργεί παντού πολώσεις και συγκρούσεις, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι πολιτικές και οι αντιλήψεις της ΝΔ αποτελούν το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του απαντά στις σημερινές προκλήσεις και συνεχίζει να είναι η δύναμη της αλλαγής, όπως διαμορφώθηκε κατά την ιστορική του πορεία.

Περιγράφοντας το όραμα και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κέντρο παραγωγής σύγχρονων υπηρεσιών, πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο, διεθνές κέντρο υπηρεσιών εκπαίδευσης, έρευνας, υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο συνδυασμός της ιστορίας και της παράδοσης,της φύσης και του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της γνώσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσδιόρισε ως εξής τις προτεραιότητες του κόμματος για την επόμενη τετραετία:

-Απελευθέρωση του πολίτη και των δημιουργικών του δυνάμεων από ένα γραφειοκρατικό και ασφυκτικό κράτος.

-Ασφάλεια και σιγουριά του πολίτη και της οικογένειας.

-Αναβάθμιση της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

-Προτεραιότητα στη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία καθώς το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην "πράσινη οικονομία".Τα 6 στοιχήματαΟ κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα έξι επιμέρους στοιχήματα του ΠΑΣΟΚ τα οποία προσδιορισε ως εξής:

1. Το νέο πατριωτικό στοίχημα, το οποίο πέραν από την εδαφική ακεραιότητα, αφορά στην εγγύηση της ισχυρής και αποτελεσματικής φωνής του ελληνικού λαού στις παγκόσμιες εξελίξεις.

2. Το δημοκρατικό στοίχημα είναι να δώσει πολιτική δύναμη στον πολίτη και να εγγυηθεί ότι θα ακούγεται η φωνή του σε όλα τα επίπεδα που τον αφορούν.

3.Το άμεσο κοινωνικό στοίχημα είναι να δώσει σιγουριά και προστασία στον πολίτη ώστε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τη ζωή.

4.Το αναπτυξιακό στοίχημα - πρόκληση είναι να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

5.Το σταθερό αξιακό στοίχημα είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνία που βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαβούλευσης και της συμμετοχής, της αξιολόγησης, της ισότητας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

6. Το ηθικό στοίχημα για τον ελληνισμό είναι να αποτελέσει δύναμη πρόσφοράς στο νέο παγκόσμιο πολιτισμό που διαμορφώνεται.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Ελληνας και η Ελληνίδα παρακολουθούν σήμερα την απροκάλυπτη επέλαση της Δεξιάς στο κράτος και το πισωγύρισμα της χώρας. Και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις και να μην υποτάσσονται.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ελληνας πολίτης έχει απογοητευθεί από τη ΝΔ και παρακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ελπίζει. Σχετικά με το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τρομακτική δύναμη που συσσωρεύεται και υπονομεύει την εφαρμογή ενός συστήματος δικαίου. Επίσης τόνισε ότι η δημοκρατική, πολιτική ζωή υποτάσσεται ή εξαγοράζεται από μεγάλα συμφέροντα και ακόμα απειλείται από απολυταρχισμούς, φονταμενταλισμούς και ακραίες ιδεολογίες.

Υπάρχει άλλος δρόμος, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, και κατηγόρησε όσους μιλούν για μονόδρομο, οι οποίοι, όπως ανέφερε, ηθελημένα ή άθελά τους, γίνονται φερέφωνα ενός οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, το οποίο φοβάται τις αλλαγές.