Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Στην προβλήτα προσέκρουσε το πλοίο των Μινωικών κατά τον κατάπλου του, προκλήθηκε ρήγμα 4 μέτρων και μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς αντικαταστάθηκε από το “Ολυμπία Παλλάς”

Στις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής, απέπλευσε από το λιμάνι του Ηρακλείου, μόνο με το αναγκαίο πλήρωμα με κατεύθυνση το Πέραμα, το πλοίο των Μινωικών Γραμμών “Κνωσός Παλλάς” το οποίο κατά τη διάρκεια του πρωινού κατάπλου μια ημέρα πριν, προσέκρουσε στην προβλήτα ένα.

Από την πρόσκρουση προκλήθηκε ρήγμα μήκους τεσσάρων μέτρων στην αριστερή πλευρά της πλώρης και στα 2,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ζημιά αν και κρίνεται επιφανειακή έθεσε το πλοίο εκτός δρομολογίων, αφού αυτό κρίθηκε ως μη αξιόπλοο.

Η εταιρεία αμέσως το αντικατέστησε με το “Ολυμπία Παλλάς” και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες του επόμενου δρομολογίου.

Οι λόγοι του ατυχήματος αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες εκείνη την ώρα στο λιμάνι έπνεαν ισχυροί άνεμοι ταχύτητας 30-35 κόμβων, οκτώ-εννέα δηλαδή μποφώρ, προκαλώντας συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες ακόμα και για τον έμπειρο καπετάνιο των μινωικών γραμμών.

Από την πρόσκρουση δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ή ρύπανση της θάλασσας ενώ οι επιβάτες δεν αντιλήφθηκαν το γεγονός.

Στο πλοίο επέβαιναν 816 επιβάτες, 114 φορτηγά οχήματα, 120 Ι.Χ.Ε. οχήματα και 12 δίκυκλα, που αποβιβάστηκαν ασφαλώς μετά την δεύτερη προσπάθεια του κατάπλου.

Το πλοίο αμέσως μετά την αποβίβαση επιθεωρήθηκε από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων ενώ έγινε και προσωρινή στεγανοποίηση προκειμένου αυτό να ταξιδέψει με ασφάλεια προς τον Πειραιά για να επισκευαστεί.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την κατάθεση Πιστοποιητικού Διατήρησης Κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα.

Οι εργασίες επισκευής που είναι σε εξέλιξη στο Πέραμα πιθανολογείται ότι θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.