• Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παγίδες του διαδικτύου;

Κατά την πλοήγηση, μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο, όπως είναι η σεξουαλική παρενόχληση, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, το σπάσιμο κωδικών πρόσβασης, οι οικονομικές απάτες, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και ο εκβιασμός.

• Ποια θέματα αφορούν οι καταγγελίες που δέχεστε;

Καθημερινά λαμβάνουμε καταγγελίες για ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας, για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, που είναι και τα σπουδαιότερης σημασίας διαδικτυακά εγκλήματα. Λαμβάνουμε επίσης μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, οικονομικές απάτες, ρατσισμό αλλά και απειλές.

• Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που σας έχουν εκπλήξει με την ευρηματικότητα τους στην προώθηση του παράνομου περιεχομένου;

Μια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη μιας καταγγελίας όπου ο αναλυτής δεν μπορούσε να δει το παράνομο περιεχόμενο στην καταγγελθείσα ιστοσελίδα. Μετά από έρευνα προέκυψε ότι το παράνομο περιεχόμενο εμφανιζόταν μόνο εφόσον ο χρήστης είχε επισκεφθεί μια σειρά από ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό.

• Υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν την Κρήτη κι αν ναι τι είδους περιπτώσεις αφορούν ενδεικτικά;

Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε περιστατικά και σε στοιχεία που να αφορούν ειδικά την Κρήτη καθώς η Γραμμή είναι πανελλαδικής εμβέλειας και ένα μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών είναι ανώνυμες, επομένως δεν γνωρίζουμε από ποιο σημείο της χώρας έχει υποβληθεί η καταγγελία.

• Ο διαδικτυακός εκφοβισμός κυρίως νέων παιδιών είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο. Πώς γίνεται και πώς μπορεί να προστατευτεί ένα παιδί;

Όντως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber bullying) είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις. Αυτός πραγματοποιείται κυρίως μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης όπου μια ομάδα ατόμων εκμεταλλευόμενη τα προσωπικά στοιχεία κάποιου άλλου ατόμου το χλευάζει, αναρτά υποτιμητικά και κοροϊδευτικά σχόλια για αυτό δημιουργώντας του το αίσθημα της ντροπής και του φόβου. Οι ανήλικοι χρήστες μπορούν να προστατευθούν κατά κάποιο τρόπο από αυτό με την αποφυγή ανάρτησης προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Επίσης, εφόσον συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό, σκόπιμο είναι να αναφερθεί είτε στους γονείς, είτε στους καθηγητές αλλά και στην αστυνομία ώστε να εξεταστεί το θέμα με απώτερο στόχο να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.