Για όλους το εμβόλιο κατά του καρκίνου

Από τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα


Τον ερχόμενο Μάρτιο, αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο μπορούν να το κάνουν όχι μόνο οι νέες κοπέλες αλλά και οι μεγαλύτερες γυναίκες και οι άνδρες!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Ματαλλιωτάκη, το εμβόλιο Gardasil, προφυλάσσει από τον ιο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και συναντάται σε περισσότερους από 100 διαφορετικούς τύπους.

Κάποιοι τύποι, προκαλούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ορισμένοι είναι ακίνδυνοι, ενώ άλλοι προκαλούν αλλοιώσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ετσι, μπορεί να εμβολιαστούν ακόμη και οι άνδρες, ώστε να μην προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν στον συνέχεια στην ερωτική τους σύντροφο.

Σύμφωνα με τον κ. Ματαλλιωτάκη, το εμβόλιο προφυλάσσει σε ποσοστό 70% τα νέα κορίτσια που δεν έχουν αρχίσει τις σεξουαλικές επαφές, ωστόσο το ποσοστό μειώνεται αρκετά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν οι γυναίκες δεν έχουν ποτέ προσβληθεί από τον ιό HPV, το εμβόλιο τις προστατεύει αποτελεσματικά.

Επίσης, αν είναι φορείς του ιού, ή ακόμη κι αν παρουσιάζουν ήδη αλλοιώσεις, το εμβόλιο μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου.

Ωστόσο, η πιθανότητα να έχει προσβληθεί μια γυναίκα ηλικίας μέχρι 30 ετών από τον ιό, κυμαίνεται από 10%-30%. Είναι γνωστό, ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ιδιαίτερα συχνός και προκαλεί τον θάνατο σε 300.000 γυναίκες παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως λέει ο γυναικολόγος, μπορεί να προληφθεί, με τεστ Παπανικολάου, μια φορά τον χρόνο, κολποσκόπηση κλπ.