Ξεκάθαρο μήνυμα, εντός και εκτός κυβέρνησης, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ικανοποίηση νέων αιτημάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου για το πρόσφατο Ecofin, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα την Παρασκευή, «υπενθυμίζοντας» ότι ήδη έχει προβλεφθεί ένα επίδομα για τους αστυνομικούς που δίνεται σε δόσεις από το τελευταίο τρίμηνο του 2005.

«Θα συζητήσουμε ενδεχόμενες βελτιώσεις στον τρόπο χορήγησής του», σημείωσε.

«Τα δεδομένα του προϋπολογισμού έχουν ορισθεί και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, ούτε το 2007, αλλά ούτε και το 2008, όπου η οικονομική πολιτική έχει προδιαγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Φέτος προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που βοηθούν οικονομικά τις τάξεις», υπογράμμισε.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με ηπιότερους ρυθμούς», ανέφερε.

«Θα πρέπει να οδηγηθούμε», είπε, «σε ελαφρά πλεονασματικούς ή ισοσκελισμένους ισολογισμούς και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώνουμε το έλλειμμα κατά 0,5% ετησίως».

Στην έκθεση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,8% για το σύνολο του 2006, που είναι παρόμοιος με το ρυθμό του 2005 και πολύ υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωζώνης.

Για τις επενδύσεις αναφέρεται ότι αναμένεται αύξησή τους πάνω από 6%. Επίσης, η απασχόληση εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1,25%, όπως και το 2005, ενώ ο ετήσιος Εναρμονισμένος Δείκτης Πληθωρισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,25%.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στις προοπτικές για το 2007 και το 2008, αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μόνο οριακή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και ότι είναι πιθανόν η οικονομική δραστηριότητα να καθοδηγείται σχεδόν αποκλειστικά από τη ζήτηση. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό οριακά χαμηλότερο από το 3,8% του 2006, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 0,75 εκατοστιαίες μονάδες και να πέσει κάτω από το 9%, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Τέλος, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό προβλέπεται η υποχώρησή του και το 2007 και το 2008. Στο ECOFIN συζητήθηκε και το θέμα των ελάχιστων φορολογικών συντελεστών στα οινοπνευματώδη ποτά. Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αυτό δεν αφορά στην Ελλάδα και βεβαίως ούτε στο κρασί, ούτε στη μπύρα, ούτε και στα άλλα οινοπνευματώδη (ουΐσκι, βότκα κλπ), με εξαίρεση το λικέρ και το βερμούτ. Αν και όποτε υιοθετηθεί η σχετική οδηγία της ΕΕ, θα επιβαρυνθούν ελάχιστα τα δύο αυτά ποτά (λικέρ και βερμούτ). Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2007, ο υπουργός Οικονομίας αρκέστηκε να πει ότι «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο τετραετίας που εφαρμόζεται με συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία».