Από τομάτες Σκοπίων «πλημμύρισε» η αγορά της Κρήτης, ακόμα και της Μεσαράς, καταγγέλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές που ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα περσυνά θλιβερά φαινόμενα με τους αγρότες να πετούν στις χωματερές τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου και μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Ντισπυράκη, ποσότητες από τις σκοπιανές τομάτες είναι πάρα πολύ πιθανό να διατέθηκαν στην αγορά ως ντόπιες.

Ο ίδιος καταγγέλλει περιστατικό για κάποιο μεγαλέμπορο που τοποθέτησε σε διαφορετικά καφάσια τις ξένες τομάτες προκειμένου να τις πουλήσει ως ελληνικές. Στη συνέχεια μάλιστα ο έμπορος αυτός, έκαψε τα καφάσια με τις ξένες ενδείξεις για να εξαφανίσει κάθε ίχνος…

«Χρειάζεται να κάνουν ελέγχους οι αρμόδιες αρχές. Είναι αδιανόητο οι καταναλωτές να τρώνε τομάτες Σκοπίων νομίζοντας ότι είναι Μεσαράς κι εμείς σε λίγες μέρες να μην μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας» υπογράμμισε ο κ. Ντισπυράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πράγματι το προηγούμενο διάστημα οι τομάτες της Κρήτης ήταν λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Οι τιμές παραγωγού της τομάτας έχουν μάλιστα ξεπεράσει το 1 ευρώ. «Τώρα όμως ξεκινά η παραγωγή των περισσότερων θερμοκηπίων.

Κι αν κάποιοι συνεχίσουν να φέρνουν στην Κρήτη τομάτες Σκοπίων ή άλλω χωρών, τότε οι τιμές παραγωγού θα πέσουν, οι τομάτες θα μείνουν στα αζήτητα και εμείς θα αναγκαστούμε άλλη μια χρονιά πριν τις γιορτές να πετούμε τα προϊόντα μας ή να ταΐζουμε με αυτά τα ζώα» επεσήμανε ο κ. Ντισπυράκης.

Στο μεταξύ, πληροφορίες για αθρόες εισαγωγές τοματών από τα Σκόπια υπάρχουν και στο συνεταιρισμό Τυμπακίου. Στελέχη του σχολίαζαν χθες ότι πράγματι πριν περίπου 15 ημέρες έφθασαν στην αγορά της Κρήτης σκοπιανές τομάτες και θεωρούσαν βέβαιο ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος που διακινούνται αυτή την περίοδο στην υπόλοιπη χώρα είναι από τα Σκόπια.