Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε χθες η ΕΕ, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με αφορμή την πρόταση για το «ελαστικό ωράριο» εργασίας.

Η Βρετανία και οι «σύμμαχοί» της στην Ε.Ε. κατάφεραν να αποκρούσουν τη γαλλική πίεση για τον περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών τους να εργάζονται περισσότερο από το μάξιμουμ των 48 ωρών την εβδομάδα που ισχύει στην Ε.Ε., ωστόσο η κόντρα αυτή ανέστειλε κι άλλες σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο της Ενωσης.

Η Βρετανία πάντως έχει προτείνει ωράριο μέχρι 65 ώρες την εβδαμάδα!

Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος μπλόκαραν τη συμβιβαστική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας, καθώς ζήτησαν από το Λονδίνο να παραιτηθεί του δικαιώματός του να εξαιρείται της πολιτικής που ακολουθείται στον εργασιακό τομέα.

«Θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμα μία μειοψηφία πέντε κρατών (μελών) ... που ζητεί να οριστεί μία ημερομηνία κατάργησης του δικαιώματος εξαίρεσης και μπορεί να μπλοκάρει τα πράγματα, γι αυτό δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας της Φινλανδίας (προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε.) Ταρζα Φιλατοφ.

Η κόντρα είχε ξεσπάσει εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο εφαρμογής «ελαστικού» ωραρίου εργασίας έως 65 ώρες την εβδομάδα, με ταυτόχρονη κατάργηση των υπερωριών και «ατομικές» συμβάσεις εργασίας.

Η Οδηγία της ΕΕ για το ωράριο εργασίας εγγυάται στους εργαζόμενους ετήσια άδεια μετ' αποδοχών τεσσάρων εβδομάδων, ελάχιστη περίοδο ξεκούραση 11 ώρες κάθε 24 ώρες, τουλάχιστον ένα ρεπό την εβδομάδα και επιπλέον χρόνο ανάπαυσης εάν ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος (τυπικά στις περισσότερες περιπτώσεις) χρόνος εργασίας είναι 48 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, με τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt-out) που έχει κερδίσει η Βρετανία, η εργάσιμη εβδομάδα μπορεί να ανέλθει και στις 65 ώρες.

Στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης συζητήθηκε κυρίως το θέμα της «ρήτρας εξαίρεσης». Η Γαλλία, όπως και η Ισπανία, υποστηρίζει ότι αυτή η ρήτρα είναι «αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για τη βρετανική οικονομία, ενώ επιπλέον απειλεί την υγεία των εργαζομένων.

Αν το «opt-out» διατηρηθεί, τότε, όπως επισημαίνουν και τα συνδικάτα, ανοίγει ο δρόμος για τη διεύρυνση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες. Το μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν τη διατήρηση -αν όχι την επέκταση- του «opt-out» είναι πλειοψηφικό στην ΕΕ, καθώς εκτός από τη Βρετανία αρκετές χώρες όπως αυτές που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ εκτιμούν ότι με αυτό το μέτρο ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνεται η ανεργία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η φινλανδική προεδρία της ΕΕ πρότεινε συμβιβαστική πρόταση με την οποία η Βρετανία μπορεί να εφαρμόσει επ' αόριστον την εξαίρεση στο ωράριο, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται έως 60 ώρες την εβδομάδα, αλλά μόνο για μία περίοδο τριών μηνών και όχι δώδεκα.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να σταματήσουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου οποιαδήποτε στιγμή τους επόμενους τρεις μήνες, θεωρητικά τουλάχιστον.

«Όχι» από την Ελλάδα

Την αντίθεση της κυβέρνησης στη βρετανική πρόταση εξέφρασε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος διευκρίνισε ότι εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες αντιτίθενται στην πρόταση (με πρώτη τη Γαλλία).

Ακόμα και αν εγκριθεί η βρετανική πρόταση, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος.

«Θα ήταν αδιανόητο, κυρίως για τις χώρες του νότου που υφίστανται τις μεγαλύτερης πιέσεις να μη συγκροτούσαν μια πλειοψηφία αποτροπής τέτοιων εξελίξεων» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.