Σενάρια για διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του 2007 πυροδοτεί η αναμένομενη έξοδος της χώρας από την κοινοτική επιτήρηση την ερχόμενη άνοιξη, την ίδια ώρα που μαίνονται και στο προσκήνιο οι συγκρούσεις υπουργών για τα κονδύλια.

Η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (που δημοσιεύθηκε μαζί με τις φθινοπωρινές προβλέψεις) δίνει ουσιαστικά -εκτός απροόπτου- το πράσινο φως για την έξοδο από την διαδικασία του «υπερβολικού ελλείμματος» και λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να ακολουθήσει μία χαλαρή οικονομική πολιτική με επιμέρους παροχές, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές κάνουν λόγο για «αιφνιδιασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης στα τέλη της άνοιξης του 2007 ή -το πιθανότερο- το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Τα σενάρια αυτά ενισχύουν επίσης οι σιβυλλικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τα οποία διαπιστώνοντας το προβάδισμα της ΝΔ στα γκάλοπ έναντι του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι αυτή η περίοδος -εφόσον δεν υπάρξει κοινωνική αναταραχή από κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία- προσφέρεται για την άνετη, όπως λένε, επανεκλογή της ΝΔ στην εξουσία.

Τη Δευτέρα ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό πήρε εντολή για «εαρινή εξόρμηση» των βουλευτών ώστε να προβληθεί το κυβερνητικό έργο, ενώ, όπως είπε ο ίδιος, η οικονομία πηγαίνει καλά και επιτρέπει βελτιωτικές επεμβάσεις και φιλολαϊκά μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Βαρβιτσιώτη περί πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην πρωθυπουργική αναφορά για την διεξαγωγή εκλογών το 2008. Επίσης, διέψευσε ότι εξετάζονται «σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου».

Την ίδια ώρα, μαίνονται στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο για ευνόητους λόγους, οι συγκρούσεις υπουργών για την «πίτα» των κονδυλίων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης να έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών συναδέλφων του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν ικανοποιεί αρκετά, δίκαια όπως υποστηρίζουν, αιτήματά τους.

Ενδεικτική από αυτή την άποψη είναι η σύγκρουση Αλογοσκούφη - Πολύδωρα για το επίδομα των αστυνομικών. Μετά την «πυροσβεστική» επέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε επικοινωνία με τον κ. Αγγέλου να συναντηθούν την Παρασκευή.



Ρουσόπουλος για Πολύδωρα

«Όλοι οι υπουργοί με το ίδιο σθένος ασχολούνται με τα προβλήματα της αρμοδιότητάς τους. Δεν υπάρχουν 'καλοί' ή 'κακοί' υπουργοί, κάποιοι δηλαδή που μπορούν να δίνουν και κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να δίνουν. Και το υπουργείο Οικονομίας αντιμετωπίζει, σε αγαστή συνεργασία με τα υπουργεία, όλα τα προβλήματα που έχουν».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος σε ερωτήματα για το ενδεχόμενο αλυσιδωτών επιπτώσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τη στάση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αυτήν του υπουργού Οικονομίας.

Σε ερώτηση που παρέπεμπε στη μετάφραση που έχει κάνει ο Β.Πολύδωρας στον «Κώδικα τιμής των Σαμουράι», ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι «όλοι οι υπουργοί σέβονται έναν κώδικα τιμής και η κυβέρνηση ακολουθεί τον δικό της κώδικα τιμής. Έχει δεσμευτεί με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο προσπαθεί να κάνει πράξη».

Στο ΠΑΣΟΚ «ακονίζουν τα όπλα τους» και ετοιμάζονται για το Προγραμματικό Συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο. Αν και το αποτέλεσμα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών προκάλεσε κόντρες κορυφής και εσωστρέφεια, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι με το Συνέδριο θα ενισχυθεί η εικόνα του κόμματος και κυρίως του Γ.Παπανδρέου.

Ενστάσεις για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου διατύπωσαν για διαφορετικούς λόγους ο Χρ.Βερελής, ο Γ.Παπαντωνίου και ο Μ.Χρυσοχοΐδης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, κυρίως στα θέματα της οικονομίας, θα καταφέρει να αναδείξει τον λόγο του κόμματος και να διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας για τη «δίκαιη κοινωνία», όπως λέει και ο κ. Παπανδρέου.