Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,25% χθες, αλλά υπαινίχθηκε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι το Δεκέμβριο, προκειμένου οι πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν ελεγχόμενες.

Οι αγορές επηρεάστηκαν ελάχιστα από την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια παραμένουν, προς το παρόν, αμετάβλητα και τα βλέμματα στράφηκαν στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Πράγματι, ο κ. Τρισέ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί στο 3,5% τον επόμενο μήνα, λέγοντας ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για τους πληθωριστικούς κινδύνους.

«Η ισχυρή επαγρύπνηση παραμένει σημαντική», δήλωσε ο κ. Τρισέ, απηχώντας αντίστοιχα σχόλια που έγιναν πριν από τις πέντε τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα επιτόκια είναι ακόμη χαμηλά και η νομισματική πολιτική παραμένει διευκολυντική, είπε ο κ. Τρισέ, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω άρση αυτού του κινήτρου θα χρειαστεί, εάν επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να δώσει ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων το 2007. «Δεν θα πω τίποτα που θα διασπάσει τις τωρινές εκτιμήσεις της αγοράς αναφορικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί έως τα τέλη του έτους», είπε.

«Σχετικά με το επόμενό μας ραντεβού, αυτό που μπορώ να πω είναι: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την σταθερότητα των τιμών» πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.