Από πρώτο χέρι είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την εξέλιξη των έργων που υλοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος Ούρμπαν, τα μέλη της διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος τα οποία βρέθηκαν χθες στην πόλη μας.

Αμέσως μετά την περιήγηση στα εργοτάξια ακολούθησε σύσκεψη στη Λότζια, όπου εξετάστηκαν τα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησης των έργων τα οποία κρίθηκε ότι εξελίσσονται ομαλά. Ειδικότερα όπως τονίσθηκε η πορεία των πληρωμών του προγράμματος, καλύπτει με άνεση τον στόχο απορρόφησης, για το 2006, που ανέρχεται σε 1.854.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της διαχειριστικής Αρχής εξέφρασαν την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, στην εξέλιξη του οποίου «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το επίμαχο θέμα της απομάκρυνσης του οργανισμού ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ, από το χώρο τον οποίο κατέχει στην παλιά Ηλεκτρική. Όπως είναι γνωστό η πολυετής διαβούλευση του δήμου Ηρακλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με τη διοίκηση του οργανισμού ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ, ουσιαστικά κατέληξε σε «ναυάγιο». Αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή είναι η διοίκηση του οργανισμού ασφάλισης προσωπικού, που ενώ της είχε κατατεθεί μαζί με όλες τις έγγραφες δεσμεύσεις μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταφορά της, από το χώρο που σήμερα βρίσκεται σε ιδιόκτητα σύγχρονα κτίρια που θα κατασκευαστούν με δαπάνες του Πανεπιστημίου, σε οικόπεδο που ο δήμος θα παραχωρήσει, λίγο πριν από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ανέκυπταν εμπόδια που την ανέκοπταν. Είναι χωρίς υπερβολή δεκάδες οι φορές που όλες οι πλευρές εξήγγειλαν συμφωνία μεταξύ τους, που τελικά ποτέ δεν έφτασε στην υπογραφή, επειδή πάντα την τελευταία στιγμή, ανέκυπταν προβλήματα με ευθύνη του οργανισμού, που σε μόνιμη βάση πολλαπλασίαζε τις απαιτήσεις τους. Έτσι δήμος και Πανεπιστήμιο, εξωθήθηκαν ουσιαστικά από τη διοίκηση του οργανισμού να προχωρήσουν στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας του στο χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες προκειμένου να δρομολογηθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, και ο χώρος να απελευθερωθεί ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Παράλληλα στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης της πλατείας στο χώρο της παλιάς λαχαναγοράς, πάνω από τον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ που ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών, και για την οποία υπεγράφη η σύμβαση την προηγούμενη εβδομάδα.