Τα εγκαίνια μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης με τίτλο «Ρίζες» πραγματοποιήθηκαν προχθες το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσία πλήθους κόσμου.

Την έκθεση διοργανώνει η Ένωση Καλλιτεχνών «NAUTE» και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε συναυλία με τίτλο «... εν πόντω», που περιελάμβανε τραγούδια του νόστου για πιάνο και φωνή.

Τραγούδησε η Μαρία Φανουράκη, ενώ στο πιάνο τη συνόδευσε ο Δημήτρης Σφακιανάκης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, σήμερα στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστεί ζωντανό δρώμενο από τον γάλλο καλλιτέχνη Francis Willm, σε ένα σχόλιο για την καταναλωτική μας κοινωνία.

Στην έκθεση συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και ΗΠΑ. Αικατερίνη Γεωργαντά, Alain Bazin, Αρετούσα Ιερονυμάκη, Ava Orphanoudakis, Γιούλη Bολανάκη, Céline Creniaut, Christina Howser-Smith, Cyrille Lamart, Ειρήνη Κεράκη, Ελένη Γιαννουδάκη, Ελένη Παντατοσάκη, Ellen Weijers-Gigourtaki, Etienne Baxter, Ευτύχης Παλλήκαρης, Isabelle Bradfer-Burdet, Κώστας Παγωμένος, Κώστας Λαμπράκης, Louise Gigante, Michel Schumacher, Μαίρη Κανακάκη Καρουζάκη, Μανώλης Στυλιανάκης, Mάνος Ποντικάκης, Μαρία Σερζετάκη, Μάρτζυ Γερογιαννάκη, Μιχάλης Τζανετής, Nathacha, Πόπη Κουτεντάκη, Sabine Cogniaux, Sandra Ginllinger, Sylvie Kaptur Gintz, Thierry Schoenenwald, Francis Juraszek, Francis Willm, Welmoed Schmidt, Χριστίνα Χατζηντεβέ

Ο Naute προσκαλεί τους θεατές να συμμετέχουν προβάλλοντας τις δικές τους ΄ρίζες΄. Για το λόγο αυτό, στο χώρο της έκθεσης υπάρχουν κάρτες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γράψουν τις δικές τους ιδέες και σκέψεις.

«Όπως κάθε σημαντική προσπάθεια, η ένωση καλλιτεχνών «Naute» έχει δεσμευθεί σε ένα διπλό ταξίδι: από τη μία, για μια συνάντηση σύγχρονης τέχνης εντός και εκτός συνόρων, κι από την άλλη συμπλέκει τις συλλογικές μνήμες από τις "ρίζες" μας». Η ιδέα για την εξερεύνηση της αίσθησης που μπορεί να πάρει για τον καλλιτέχνη του σήμερα η λέξη "ρίζες" είναι πλούσια και πολύτιμη. Βγάζει στο φως την ποικιλομορφία των υπαρχόντων προσεγγίσεων και μπορεί ίσως να ανακαλύψει κοινές βάσεις, ανάμεσα στην καταγωγή και τον πολιτισμό.

Ανάμεσα στα έργα, μπορεί να ξεχωρίσει κανείς -μια επίκληση στην κοσμική προέλευση. Αλλού, οι αισθήσεις μέσα από μία επεξεργασία που θυμίζει Προύστ, μας επαναφέρουν στα προσωπικά μας θεμέλιά μας. Πιο πέρα, προβάλλεται η σημερινή καθημερινότητα, όπου οι "ρίζες" διαμορφώνονται για το μέλλον. Αλλού ο μύθος, τρέφει ένα αιώνιο ρίζωμα και το δέντρο σαν σύμβολο -εάν είναι, δηλώνεται ρεαλιστικά.

Αυτή η εξαιρετική έκθεση παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα που θα γεμίσει χωρίς καμία αμφιβολία τον καθένα με κέφι! Δεν μπορεί παρά να χαιρετήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει, με πρωτότυπο τρόπο τις βαθιές σχέσεις που υφαίνουν από πάντα τους ανθρώπους, για εκείνους από μας που πιστεύουν στην πραγματικότητα της ενωμένης Ευρώπης παρά την ανομοιομορφία της.

Για την ένωση Naute, που διοργανώνει το γεγονός, η ποικιλομορφία ήταν απαίτηση, ένα πνεύμα δημιουργίας, μια ‘διασταύρωση των βλεμμάτων’, μια ανάγκη. Ζωγραφικές, γλυπτική, φωτογραφίες, χαρακτικά, κατασκευές, βίντεο αρτ και δρώμενα ... όλοι οι τρόποι εικαστικής έκφρασης είναι παρόντες για να πουν με κάθε τρόπο πως, ‘ο πολιτισμός μας είναι το άθροισμα όλων των πρώτων πολιτισμών’. Από εδώ ή αλλού, Ελλάδα ή Γαλλία, οι "Ρίζες" προτρέπουν το θεατή να μετατοπίσει την οπτική του γωνία, κατανοώντας, κατευθείαν μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών, το σύγχρονο κόσμο, όπως βιώνεται, εδώ, διαφορετικά, αλλού.»

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης

Δευτέρα έως Παρασκευή: 9 π.μ. με 1.30 μμ & 6 μ.μ. με 9 μ.μ.

Σάββατο: 9 π.μ με 1 μ.μ

(Κυριακή κλειστά).