Της Άννας Παπαδοκωστάκη

Πάνω από 300 ερευνητικά έργα έχει παρατάξει τα τελευταία χρόνια το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας , όμως ελάχιστα από αυτά έχουν αξιοποιηθεί από την ελληνική βιομηχανία, ενώ αντιθέτως υπάρχουν συνεργασίες με ξένες εταιρείες.

Η καλύτερη σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του ΙΤΕ με την ελληνική βιομηχανία είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει η νέα διοίκηση του Ιδρύματος, όπως ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλκιβιάδης Παγιατάκης, ο οποίος είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον τοπικό Τύπο, πλαισιούμενος από διευθυντές των Ινστιτούτων του.

Ένα τέτοιο σημαντικό βήμα, έγινε ήδη με τον επιχειρηματία και πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννη Λεμπιδάκη, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΙΤΕ για αυτά τα θέματα. Το πλαίσιο της συνεργασίας θα καθοριστεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, στο περιθώριο μιας ημερίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και θα πάρουν επίσης μέρος και άλλοι επιχειρηματίες από όλη τη χώρα, τους οποίους έχει προσκαλέσει ο κ. Λεμπιδάκης.

Ο κ. Παγιατάκης, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη στο ΙΤΕ κυβερνητικών κει επιχειρηματικών στελεχών από την Κορέα που βρέθηκαν στην Ελλάδα για την ανάπτυξη συνεργασιών και επέλεξαν να έχουν επαφές μόνο με το ΙΤΕ. Το επίπεδο της συνεργασίας, θα καθοριστεί την ερχόμενη άνοιξη σε ανταποδοτική επίσκεψη της διοίκησης του ΙΤΕ στην Κορέα και πιθανόν στην Κίνα.

«Αυτό που μας λείπει, δεν είναι η διαδικασία παραγωγής τεχνολογίας αλλά η προώθηση της στην παραγωγή. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται για τεχνολογικές καινοτομίες και ότι οι περισσότερες συνεργασίες μας είναι με το εξωτερικό. Ωστόσο, κάτι αρχίζει να κινείται και εδώ και ήδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ενημέρωσης και συνεργασίας» ανέφερε.



Σχεδιασμός



Τα επόμενα χρόνια το ΙΤΕ, σχεδιάζει να συνεχίσει την παραγωγική του πορεία, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό, αναπτύσσοντας νέα προγράμματα και συνάπτοντας συνεργασίες με άλλες χώρες και αναγνωρισμένους ερευνητές.

Άμεσα, θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, όπου θα υπάρχει και έκθεση των βιβλίων που εκδίδουν. Παράλληλα σχεδιάζεται:

-Η ίδρυση Μεταπτυχιακής Σχολής ευρωπαϊκού επιπέδου σε γνωστικά αντικείμενα που έχουν ενδιαφέρον και σε επίπεδο αγοράς, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

-Η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς οι υφιστάμενες δεν επαρκούν. Για παράδειγμα, πρόσφατα , η διοίκηση αναγκάστηκε να παραχωρήσει ένα ημιυπόγειο και ακατάλληλο χώρο στον βραβευμένο ερευνητή Χ. Παναγόπουλο , που ήρθε από την Αμερική, για να αναπτύξει το εργαστήριο του. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής, λόγω έλλειψης άλλων πόρων θα χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα την δημιουργία εγκαταστάσεων 2000 τμ.. Όπως είπε ο κ. Παγιατάκης, το ΙΤΕ έχει άμεση ανάγκη επέκτασης 20.000 τμ και έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής από το τέταρτο ΚΠΣ.

-Η δημιουργία Διεπιστημονικού Κέντρου , το οποίο θα «ενοποιεί» τα ερευνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της έρευνας και της τεχνολογίας. Ήδη έχει ζητηθεί χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τεχνικές λέιζερ με εφαρμογή στην Ιατρική και την Tέχνη

Στους βασικούς άξονες των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων αναφέρθηκαν οι διευθυντές των Ινστιτούτων Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ Κώστας Φωτάκης, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Γιώργος Θηραίος και Υπολογιστικών Μαθηματικών Βασίλης Δούγαλης.

Ο κ. Φωτάκης, μίλησε για τις τεχνικές λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί και έχουν εφαρμογή στην Iατρική και την Tέχνη.

Ο κ. Θηραίος, το Ινστιτούτο του οποίου έλαβε πέρυσι αριστείο για τις επιδόσεις του και τις διακρίσεις των ερευνητών του στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας θα επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην περιβαλλοντική γονιδιωματική που στοχεύει στην μελέτη της βιολογίας οργανισμών που αναπτύσσονται σε επιβαρυμένα περιβάλλοντα με στόχο την ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης τους.

Τέτοια περιβάλλοντα είναι για παράδειγμα, τα απόβλητα των ελαιουργείων, συστήματα μολυσμένα με πετρελαιοειδή κλπ.

Το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών επικεντρώνει την έρευνα του στην Θαλάσσια Ακουστική και έχει αναπτύξει τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ήδη από τις ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις. Ένα νέο πρόγραμμα, που αφορά τη μελέτη των τσουνάμι , την πιθανότητα εκδήλωσης τους και τη συμπεριφορά τους, βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Στόχος μας είναι-είπε ο κ. Παγιατάκης- να κρατήσουμε στην κορυφή το ΙΤΕ, να καθιερωθεί ως ένα Ίδρυμα Αριστείας και να προσφέρει στη έρευνα αλλά και την οικονομία» τόνισε ο κ. Παγιατάκης.