Στο προσκήνιο επιδιώκουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας να κρατήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της παιδείας με τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων.

Έτσι, κλείνουν εκ νέου σήμερα τα δημοτικά σχολεία, λόγω της 24ωρης απεργίας των δασκάλων, ενώ πραγματοποιούνται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, το Ηράκλειο και άλλες πόλεις της χώρας.

Στα συλλαλητήρια, εκτός των δασκάλων συμμετέχουν οι καθηγητές, αφού η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι πανεπιστημιακοί, ενώ συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11:30 π.μ. ως το τέλος του ωραρίου.

Αύριο θα συνεδριάσει το Συντονιστικό των μαθητών, ενώ τη Δευτέρα θα διενεργηθούν γενικές συνελεύσεις ανά σχολείο για να ληφθούν αποφάσεις για τις καταλήψεις και κατά πόσο αυτές θα εξελιχθούν σε άλλες μορφές κινητοποίησης έως τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στο Ηράκλειο

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα στις 12 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, το οποίο θα επαναληφθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

«Αλλάξαμε τη μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων με δεδομένο ότι τα προβλήματα της παιδείας θα παραμείνουνε συνεχώς στο προσκήνιο», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος», Απόστολος Κλινάκης. Εξηγεί, ακόμα, ότι οι δάσκαλοι επέλεξαν πιο ήπιες μορφές αγώνα, οι οποίες δε δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος «Δ. Θεοτοκόπουλος» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτόν τον αγώνα απομονωμένη και στη γωνία βρίσκεται η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, η συντηρητική πολιτική του αυταρχισμού, της βίας και της αδιαλλαξίας, ενώ αντίθετα η δυναμική των ηρωικών απεργών της Π.Ε. αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα για όλη την κοινωνία, γι’ αυτό συνεχίζουμε στους δρόμους του αγώνα γκρεμίζοντας τα στημένα σκηνικά της κυρίαρχης πολιτικής». Στις 13 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου, παρουσία του προέδρου της ομοσπονδίας, Δημήτρη Μπράτη, όπου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου. Όσο αφορά την ώρα της γενικής συνέλευσης ο κ. Κλινάκης σχολιάζει ότι ο σύλλογος έχει το δικαίωμα να την πραγματοποιήσει πρωί αλλά επέλεξε να γίνει απόγευμα για να μη χαθούν και άλλες διδακτικές ώρες.

Για το συλλαλητήριο ο πρόεδρος του συλλόγου «Ν. Καζαντζάκης», Γιώργος Μαυριτσάκης, αναφέρει, «είναι μια μορφή αγώνα που προβάλλει πολύ περισσότερο τα αιτήματά μας, σκοπός του είναι να μείνουν στην επικαιρότητα ενώ έχει ως νόημα ότι ο αγώνας συνεχίζεται, δεν τον έχουμε εγκαταλείψει».