Οι μελέτες διαμόρφωσης της πλατείας 18 Άγγλων μέχρι τον Κούλε και του βόρειου λιμενοβραχίονα(λεωφόρος μπαι-πας) παρουσιάστηκαν χθες στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος. Τις μελέτες έχει αναλάβει να εκπονήσει ο ΟΑΝΑΚ και είναι εγκεκριμένες ήδη από το μάστερ πλαν.

Η μελέτη από την πλατεία 18 Άγγλων μέχρι τον Κούλε έχει εκπονηθεί από τον κ.Περτσελάκη και στο βόρειο λιμενοβραχίονα από τον κ.Τσικανδυλάκη.

Οι δύο μελετητές παρουσίασαν τις αλλαγές που θα γίνουν οι οποίες και πρέπει να εγκριθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία πριν προχωρήσουν.

Να θυμίσουμε ότι η μεγάλη αλλαγή στον λιμενοβραχίονα προβλέπει:

* YΠAIΘPIO ΘEATPAKI

Μια επέμβασή που εναρμονίζεται με το υφιστάμενο περιβάλλον και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τον όγκο του Κούλε. Αντιθέτως σηματοδοτεί με διακριτικό τρόπο την αφετηρία του πολιτιστικού περιπάτου.

Επίσης κατά μήκος του βόρειου κατακόρυφου προστατευτικού πετάσματος του λιμενοβραχίονα πραγματοποιείται η επόμενη αρχιτεκτονική παρέμβαση.

Το κατώτερο τμήμα του τοίχου αυτού επενδύεται σε οριζόντιες ζώνες με τοπικό λίθο, όμοιο με εκείνον στο θεατράκι. Οι οριζόντιες ζώνες εναλλάσσονται με το υφιστάμενο υλικό του τοίχου δηλαδή το σκυρόδεμα, αφού αυτό έχει δεχθεί πρώτα εργασίες συντήρησης, όπως αναφέρονται στην τεχνική έκθεση.

* ΠΛATΩMA

Η αρχιτεκτονική πρόταση ολοκληρώνεται με τη διαμόρφωση του πρώτου πλατώματος του λιμενοβραχίονα το οποίο θα περιλαμβάνει στεγασμένο καθιστικό χώρο, σκάλες πρόσβασης στο ανώτερο τμήμα του βόρειου τοίχου, χώρους υγιεινής κ.λ.π. Η σύνθεση του στεγασμένου καθιστικού χώρου έγινε με τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές κ.ο.κ.