Θα καλυφθούν οι ανάγκες σε αντιγριπικά εμβόλια

Διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Υγείας


Διαβεβαιώσεις ότι θα καλυφθεί η ζήτηση σε αντιγριπικά εμβόλια καθώς διαπιστώνονται ελλείψεις στα φαρμακεία έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, το πρόβλημα δημιουργείται από τις εξαγωγές, αφού εταιρίες κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα διαθέτοντας τα εμβόλια στο εξωτερικό όπου πωλούνται προς 11 ευρώ ενώ στην Ελλάδα η τιμή τους φτάνει τα 5 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, φέτος θα διατεθούν κατά 40% λιγότερα εμβόλια από πέρυσι και θα χορηγούνται αυστηρά μόνο με ιατρική συνταγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε φαρμακείο του Ηρακλείου προμηθεύεται περίπου 200 εμβόλια.

Περίπου 7.000 εμβόλια έχει ζητήσει και το ΙΚΑ Ηρακλείου και όπως ανέφερε η διευθύντρια του υποκαταστήματος Πελαγία Βελιγραδή, η χορήγησή τους θα αρχίσει μόλις παραληφθούν.



Στα Χανιά



Στα φαρμακεία των Χανίων διανεμήθηκε χθες η πρώτη παρτίδα των 3.200 αντιγριπικών εμβολίων από τα 9.000 που παρέλαβε ο προμηθευτικός συνεταιρισμός του νομού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Τάσο Βάμβουκα, τα εμβόλια αυτά θα χορηγούνται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που τα έχουν ανάγκη, ενώ συνέστησε σε όσους δεν έχουν προβλήματα να μην απευθύνονται στα φαρμακεία, καθώς είναι πιθανόν να υπάρξουν ελλείψεις.

Όπως ο ίδιος εξήγησε," υπάρχει μια έλλειψη πανελληνίως της τάξεως του 40%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φάρμακο πωλείται στο εξωτερικό πολύ ακριβότερα από ότι στην χώρα μας. Έτσι μεγάλες παρτίδες προωθούνται στο εξωτερικό".

Είναι ενδεικτικό πώς στα Χανιά παραγγέλθηκαν 15.000 εμβόλια και τελικώς απεστάλησαν για τις ανάγκες των φαρμακείων 9000. Οι ελλείψεις πάντως δεν φαίνεται να αφορούν στα παιδικά εμβόλια, καθώς στα Χανιά παραγγέλθηκαν 800 και εστάλησαν 700. Τα παιδικά εμβόλια χορηγούνται μόνο με συνταγή παιδιάτρου".



Απαραίτητος ο εμβολιασμός για καρδιοπαθείς



Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο κατά της γρίπης, συνέστησαν χθες η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Μολονότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη θνησιμότητα σε ενήλικες και παιδιά που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, το 2005 μόνον περίπου ένας στους τρεις ενήλικες με τέτοια προβλήματα εμβολιάστηκε.

"Αν εμβολιάζαμε κατά της γρίπης τουλάχιστον το 60% των 13,2 εκατομμυρίων ανθρώπων με στεφανιαία νόσο στις ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να προλάβουμε εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα γρίπης ετησίως", αναφέρει σε ανακοίνωση ο Δρ Μάθιου Ντέιβις, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη σύσταση αυτή και παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι με καρδιοπάθειες επισκέπτονται τους καρδιολόγους τους κατά την περίοδο που θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά μόνον οι μισοί καρδιολόγοι στις ΗΠΑ έχουν αποθέματα του εμβολίου στις κλινικές τους", σχολιάζει.

Ωστόσο σε αυτήν την μερίδα των ασθενών δεν θα πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο αυτό με τη μορφή ρινικού ψεκασμού, σύμφωνα με τη σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και θα υπάρχει επίσης στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας που θα κυκλοφορήσει στις 3 Οκτωβρίου.