Με περικοπές κοινοτικών πόρων, κυρίως του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2011-2013, απειλείται η Ελλάδα, εφόσον κατά την αναθεώρηση του ΑΕΠ προκύψει ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το 90% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Επί του θέματος αυτού τοποθετήθηκε χθες η Πάολα Λέσι, εκπρόσωπος της αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική επιτρόπου, Ντανούτα Χούμπνερ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο, δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση, στο βαθμό που τα κονδύλια του έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας για τον προσδιορισμό του ύψους των κοινοτικών προϋπολογισμών, της περιόδου 2007-2013.

Σε ό,τι αφορά όμως το Ταμείο Συνοχής, η κ. Λέσι ανέφερε ότι, όπως ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για να είναι επιλέξιμα από αυτό το Ταμείο, θα πρέπει να εμφανίζουν κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα μικρότερο από το 90% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού.

Η Π.Λέσι ανέφερε ότι, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, το 2010 θα υπάρξει επανεκτίμηση των οικονομικών δεδομένων των κρατών μελών, τα οποία υπάγονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής.

Αν εκείνη την εποχή το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το 90% του μέσου κοινοτικού, τότε η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον επιλέξιμη για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Συνοχής, τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια, ανέφερε ότι οι ελληνικές Aρχές έχουν στείλει από την περασμένη Παρασκευή στην Eurostat τα νέα στοιχεία για το ελληνικό Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα, τα οποία έχουν ως έτος βάσης το 2000.

Η εκπρόσωπος του Ισπανού eπιτρόπου σημείωσε ότι τα νέα στοιχεία θα επαληθευθούν τις επόμενες εβδομάδες από την Eurostat, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία διαδικασία στην οποία υπόκεινται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Αμέλια Τόρες ανέφερε ακόμη ότι πολλές χώρες-μέλη προχώρησαν στην αναθεώρηση των στοιχείων τους το 2005, ενώ η Ελλάδα επέλεξε το τρέχον έτος.

Η εκπρόσωπος του Ισπανού επιτρόπου σημείωσε, επίσης, ότι η διαδικασία επαλήθευσης του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος κάθε χώρας είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία για την ΕΕ, στο βαθμό που της δίνει τη δυνατότητα να έχει την ακριβή εικόνα της οικονομικής κατάστασης και των οικονομικών επιδόσεων της κάθε χώρας.