Η αναθεώρηση του ΑΕΠ σε καμία περίπτωση δεν θα περιορίσει την προσπάθεια που έγινε για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2007, για πρώτη φορά μετά την ένταξη της ΟΝΕ δεν θα έχουμε υπερβολικό έλλειμμα, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 2,6% το 2006 και στο 2,4% το 2007.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ΑΕΠ, τα στοιχεία του οποίου επεξεργάστηκε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat, είπε ότι η αναθεώρηση αυτή δεν έχει ενσωματωθεί στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2007. Επίσης σημείωσε ότι η αναθεώρηση γίνεται με βάση τον κανονισμό 2223/96 της ΕΕ, η οποία επιτάσσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να γίνεται ανανέωση της βάσης μέτρησης του ΑΕΠ κάθε πενταετία. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο υπουργός, η αναθεώρηση του ΑΕΠ ήταν αναγκαία. Αλλωστε, πρόσθεσε, έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία δραστηριοτήτων που διέφευγαν ως τώρα από τη μέτρηση του ΑΕΠ.

Με βάση την έρευνα της ΕΣΥΕ πραγματοποιήθηκε καλύτερη μέτρηση του ΑΕΠ στον τριτογενή τομέα και συμπεριελήφθησαν πολλά στοιχεία που αφορούν στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, τις κατασκευές, τα ξενοδοχεία, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και τις παράνομες δραστηριότητες. Αυτό το τελευταίο στοιχείο (οι παράνομες δραστηριότητες), διευκρίνισε ο κ.Αλογοσκούφης, αφορούν μόνο στο 0,7% της αναθεώρησης του ΑΕΠ από το συνολικό ποσοστό του 25%.

Η διαδικασία για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, είπε ο υπουργός, μας έχει ζητηθεί από την Eurostat από το 2002 και αφορά όλα τα κράτη-μέλη. Η αναθεώρηση απέδειξε επίσης ότι η έκταση της φοροδιαφυγής είναι μεγαλύτερη από εκείνη που υπολογιζόταν και γίνεται ακόμα οξύτερη η ανάγκη για την καταπολέμησή της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι τώρα καθίσταται, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, πιο επιτακτική η ανάγκη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στο διάλογο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, πρόσθεσε, και πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με τους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα βέβαια δεν αντιμετωπίζεται σε ένα - δύο χρόνια.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το ίδιο σύστημα ακολουθείται και σε άλλα κράτη-μέλη, είπε ότι οι διαδικασίες υπάρχουν για όλα τα κράτη-μέλη και ορισμένα ήδη έχουν προσαρμοστεί στον κανονισμό 2223/96 και συμπεριλαμβάνουν την παραοικονομία ή τμήμα αυτής στους υπολογισμούς για το ΑΕΠ. Εδωσε δε ως παράδειγμα την Ολλανδία, η οποία συμπεριέλαβε ένα ποσοστό 7% πέρυσι.