Ένα είναι το σίγουρο. Αυτή η Εθνική δεν θα μας αφήσει να ηρεμήσουμε σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μετά την αγχώδη πρεμιέρα επί του Κατάρ, ήρθαν οι νίκες - θρίλερ με Λιθουανία, Αυστραλία και Βραζιλία. Ε, το ματς με τη Τουρκία δεν μπορούσε να μείνει έξω από αυτόν τον χορό.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν με 76-69 και πλέον αντιμετωπίζουν στους "16" την Κίνα (Κυριακή, 2 μ.μ.) του Γιάο Μινγκ και του Γιόνας Καζλάουσκας. Όπως και να'χει, πάντως, η ουσία είναι ότι ναι μεν η Εθνική μας κερδίζει αλλά το κάνει με αγχώδη τρόπο. Και αν λάβουμε υπόψιν, ότι πλην της Λιθουανίας, όλες οι άλλες ομάδες δεν είναι και οι θεωρητικώς δύσκολες, τότε το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει όταν βρεθεί στο δρόμο της μια από τις Ισπανία, Αργεντινή και βέβαια τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν, αυτά τα ερωτήματα φαντάζουν μακρινά. Η Ελλάδα έχει το δικό της τρόπο παιχνιδιού, ανεξαρτήτως αντιπάλου, και τα αποτελέσματα την δικαιώνουν.

Επομένως, δεν μπορούσε να αλλάξει και στον αγώνα με την Τουρκία. Όποιος δεν είδε τον αγώνα, αλλά είχε δει τους προηγούμενους, τότε δεν έχασε τίποτε. Το σκηνικό ίδιο.

Η Εθνική πήρε από νωρίς το προβάδισμα χάρη στην δυνατή και επιθετική άμυνα, έπαιξε πολύ στην ρακέτα με τον Σχορτσιανίτη να είναι ανίκητος, ενώ οι συνεχείς αλλαγές φρέσκαραν την ομάδα που έδειξε να μην επηρεάζεται από την απουσία του Νίκου Ζήση.

Οι Τούρκοι, βέβαια, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Χάρη σε ατομικές ενέργειες κατάφερναν να είναι κοντά στο σκορ, ενώ στο δεύτερο δεκάλεπτο έσφιξαν την άμυνα τους, κέρδισαν τα ριμπάουντ και στο 17ο λεπτό πήραν το προβάδισμα χάρη στο τρίποντο του εξαιρετικού Κουτλουάι. Οι παίκτες του Τάνιβιτς πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 42-37, αλλά το τρίτο δεκάλεπτο ήταν αυτό που πραγματικά θέλει ο Γιαννάκης να βλέπει.

Η άμυνα της Εθνικής “κλείδωσε” τους Τούρκους, οι οποίοι πέτυχαν μόλις πέντε πόντους σε αυτή την περίοδο, ενώ στην επίθεση, οι Παπαδόπουλος και Διαμαντίδης τραβούσαν το κουπί. Το ματς άλλαξε ρότα, η Εθνική πέρασε μπροστά με 54-47 και η Κίνα άρχισε να κάνει σιγά σιγά την εμφάνιση της... Και όμως... Αυτή η Εθνική, λίγο πριν φύγει από την Χαμαμάτσου και μεταβείσ την Σαϊτάμα, δεν μπορούσε να μας αφήσει χωρίς ακόμα ένα θρίλερ. Χάρη στον οίστρο του Ερντογάν, οι Τούρκοι άρχισαν σταδιακά να μειώνουν την διαφορά (είχε φτάσει και στο +10) και δύο λεπτά πριν το τέλος το τρίποντο του γκαρντ της Ταού έστειλε το ματς στα ίσα. Η ψυχραιμία και η πίστη που διέπει αυτή την Εθνική έκανε και πάλι την εμφάνιση της. Το τρίποντο του Σπανούλη και οι δύο βολές του νέου άσου των Ρόκετς δίνουν αέρα πέντε πόντων, όμως ενδιάμεσα θα χρειαστεί ένα άστοχο τρίποντο του Κουτλουάι προκειμένου το ροζ φύλλου αγώνα να αρχίσει να παίρνει τον δρόμο προς την ελληνική πλευρά.

Τα δεκάλεπτα: 24-19, 37-42, 54-47, 76-69

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 2, Σχορτσιανίτης 14, Σπανούλης 11 (1), Βασιλόπουλος, Φώτσης 11 (1), Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4 (1), Παπαδόπουλος 17, Κακιούζης 17 (1).

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ακιόλ, Κούρτογλου 4, Ατσούρ 6, Αρσλάν 5 (1), Ερντογάν 30 (5), Κουτλουάι 6 (1), Σόλακ, Γκονλούμ 9, Ερντέν, Πεκέρ 9 (1), Ντεμιρέλ.