Πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%-2% ασκεί ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια στην ελληνική κυβέρνηση, για λόγους κοινοτικής εναρμόνισης στο χώρο της έμμεσης φορολογίας.

Με την αύξηση, το ΦΠΑ θα διαμορφωθεί σε 20-21% (από 19% που είναι σήμερα) και ο μειωμένος φόρος σε 10-11% (από 9% που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλμούνια δεν είναι ευχαριστημένος από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου (σε καύσιμα, τσιγάρα, κινητά, ασφάλιστρα), καθώς αποζητά τη λήψη μέτρων μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο έλλειμμα της χώρας.

Ο επίτροπος φέρεται «χολωμένος» επειδή η Ελλάδα απαξίωσε να ακολουθήσει το παράδειγμα και των άλλων χωρών της ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ- που έχουν ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος του 3% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας για παράδειγμα, αύξησε πρόσφατα τον ΦΠΑ προκειμένου να εξέλθει της οικονομικής επιτήρησης κατά τρεις ολόκληρες μονάδες, η Πορτογαλία τον αύξησε κατά 2 μονάδες, ενώ και η Γαλλία ετοιμάζεται να το πράξει προκειμένου να μην ξεπεράσει το «κόκκινο όριο» του δημοσιονομικού της ελλείμματος.