Ηδη, 28 εταιρείες, κυρίως του τομέα τροφίμων, γνωστοποίησαν ανατιμήσεις σε περισσότερα από 200 προϊόντα, τα οποία κυμαίνονται από 1% ως και 9,5%, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές κινούνται στα όρια του 4%. Τις ανατιμήσεις αυτές θα αντιληφθούν οι καταναλωτές περί τα τέλη Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου

«Καταιγίδα» φθινοπωρινών ανατιμήσεων περιμένει τους καταναλωτές από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς δεκάδες εταιρείες από τον περασμένο Ιούλιο έχουν αναπροσαρμόσει τους τιμοκαταλόγους τους και τους έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα σουπερμάρκετ.

Οι προμηθευτικές επιχειρήσεις επικαλούνται την τρομακτική αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και τη γενικότερη αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

Παράλληλα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την σημαντική αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο, σε ποσοστό ακόμη και διπλάσιο του τρέχοντος πληθωρισμού.

Ηδη, 28 εταιρείες, κυρίως του τομέα τροφίμων, γνωστοποίησαν ανατιμήσεις σε περισσότερα από 200 προϊόντα, τα οποία κυμαίνονται από 1% ως και 9,5%, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές κινούνται στα όρια του 4%. Τις ανατιμήσεις αυτές θα αντιληφθούν οι καταναλωτές περί τα τέλη Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν την τιμητική τους, οι ανατιμήσεις τους φθάνουν ως και 6,6%, ενώ ενδιαφέρον μεταξύ αυτών παρουσιάζει η περίπτωση των γιαουρτιών τα οποία ανατιμώνται από 1,8% ως και 3,14% και τούτο διότι πρόκειται για το γαλακτοκομικό προϊόν με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Επίσης τα ζαχαρώδη και τα σνακ ανατιμώνται κατά 5,3%, το αλεύρι κατά 6%, τα αλλαντικά από 2,3% ως και 5%, το μέλι κατά 9,5%, τα ζυμαρικά από 1,5% ως και 4,9%, τα κρασιά ως 10%, τα αρτοσκευάσματα κατά 3,2% και τα ποτά από 2% και 4%.

Ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία συνεχίζουν οι τιμές των καυσίμων, «βάζοντας φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών και στον πληθωρισμό.

Στην αγορά παρατηρούνται όλο και πιο συχνά ακραίες τιμές στα 1,3 ευρώ το λίτρο, κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά και σε τουριστικά μέρη όπως Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Πάρος, Ρόδος, Σαντορίνη, Κως και Πάργα. Η πιθανή γενίκευση των αυξητικών φαινομένων και η πληθωριστική έκρηξη στην αγορά ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα να ζητήσει κατεπείγουσα έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

O υπουργός ζήτησε μάλιστα σε 90 ημέρες να εξαχθεί πόρισμα από την έρευνα και να καταλογισθούν ευθύνες.