Με θερμά χειροκροτήματα οι κάτοικοι του δήμου Παλιανής υποδέχθηκαν στον τόπο τους την προτομή του οπλαρχηγού της Κρητικής Επανάστασης καπετάν Αντώνη Ξενάκη ή Τζαγκαραντώνη, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βενεράτο.

Με μεγάλη συγκίνηση υποδέχθηκαν την προτομή του παππού τους οι τέσσερις εγγονές και ο ένας εγγονός του οπλαρχηγού καθώς και όλοι οι απόγονοι του που έδωσαν το “παρών” στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το δήμαρχο Παλιανής Αριστείδη Μπολάκη ο οποίος χαρακτήρισε την προτομή «εκπληκτικό έργο τέχνης». Το έργο φιλοτέχνησε ο Μανώλης Χαρκούτσης, ο οποίος είχε και τη γενική επιμέλεια του χώρου, στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής του Βενεράτου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Μπαντουβάς και του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο υποψήφιος νομάρχης Αντώνης Γρηγοράκης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μιχάλης Αστρινάκης, ο αντινομάρχης Μανώλης Κοκοσάλης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανουράς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Λίγο πριν τη έναρξη της εκδήλωσης τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη του καπετάν Τζαγκαραντώνη χοροστατούντος του εκπροσώπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πατέρα Κωνσταντίνου Πετρογιάννη. Τιμές απέδωσε άγημα της ΣΕΑΠ.



«Στις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας…»



Στην ομιλία του ο δήμαρχος Παλιανής Αριστείδης Μπολάκης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους μετείχαν στην εκδήλωση, χαρακτήρισε τον καπετάν Τζαγκαραντώνη ως τον άνθρωπο «που δεν λογάριαζε τη δική του τη ζωή, μπροστά στα ιδεώδη της Κρήτης και της ελευθερίας, τον αθάνατο οπλαρχηγό της Κρητικής Επανάστασης, τον ήρωα που θα μείνει για πάντα στην ιστορία της Κρήτης, αποτυπωμένος στις πιο λαμπρές σελίδες της».

«Έχουμε μεγαλώσει, τόνισε ο κ. Μπολάκης, βλέποντας ψηλά με τα μάτια της φαντασίας μας ως παιδιά ή στις εικόνες ως μεγαλύτεροι, τους ήρωες οπλαρχηγούς της Κρήτης με τα μεγάλα όπλα, τα μπιστόλια και τα σπαθιά. Έτσι, γαλουχηθήκαμε.

Ας σταματήσουμε τώρα για λίγο, να νιώσουμε την ανάσα τους.

Και τότε, αν βέβαια το θέλουμε και εμείς οι ίδιοι, θα τους ακούσουμε να μας μιλούν σιγά και να μας συμβουλεύουν:

-Δεν είναι καλός ο πόλεμος θα μας πουν, κοιτάξτε πόσα παιδιά σκοτώνονται στο μαρτυρικό Λίβανο. Έτσι έγινε και εδώ.

-Δεν είναι χρήσιμα τα όπλα, θα μας συμβουλεύσουν. Εμείς τα είχαμε από ανάγκη και όχι από συνήθεια.

Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε ο κ. Μπολάκης, αντιλαμβανόμαστε ως δημοτική αρχή τη σύνδεση μας με την Ιστορία, μέσα από την καθημερινή ζωή και όχι μόνο από τον εορτασμό επετείων.



«Βηματοδότης κοινωνικής μνήμης»



Στη σύντομη παρέμβαση του ο Μανώλης Χαρκούτσης επεσήμανε ότι

«τώρα πια ο καπετάν Τζαγκαραντώνης δεν ανήκει μόνο στους συγγενείς του. Ανήκει στο χώρο και σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζει ξανά, είπε ο Μ. Χαρκούτσης, να είναι μία μορφή από ύλη και πνεύμα.

Σε αυτό βοηθά η τέχνη που όπως πάντα είναι χρήσιμη, είτε είναι γραπτός λόγος, είτε ζωγραφική, αρχιτεκτονική, τόνισε ο Μ. Χαρκούτσης και πρόσθεσε: Σήμερα είναι γλυπτική και ασχολείται με τη μνήμη. Τη μνήμη αλλά και την …. αμνησία. Όταν ένας άνθρωπος χάσει τη μνήμη του και πάθει αμνησία, τι λέμε για αυτόν; Λέμε ότι τα ΄χασε ο κακομοίρης, είναι σαν να μην έχει ζήσει ποτέ...

Το ίδιο ισχύει και σε μία κοινωνία που δεν θυμάται, τα χάνει και αυτή σαν να μην έχει ζήσει ποτέ. Δεν ξέρει από πού έρχεται και πού πάει.

Σήμερα, κατέληξε ο Μ. Χαρκούτσης, η τέχνη παραδίδει ένα «βηματοδότη», όπως της καρδιάς, που ρυθμίζει τους παλμούς της όταν έχει πρόβλημα. Μόνο που αυτός εδώ, ρυθμίζει τους παλμούς της μνήμης. Είναι ένας «βηματοδότης» κοινωνικής μνήμης».



Ομιλίες των απογόνων



Στη ζωή και το έργο του καπετάν Τζαγκαραντώνη αναφέρθηκε η απόγονος του, δημοσιογράφος Κατερίνα Μηναδάκη που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, ενώ τη δημοτική αρχή, το δημιουργό του γλυπτού και τον κόσμο που μετείχε στην εκδήλωση ευχαρίστησε η επίσης απόγονος του αγωνιστή εκπαιδευτικός Μαριάννα Ξενάκη.

Στέφανα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου Κ. Μπαντουβάς, Β. Κεγκέρογλου και Β. Σχοιναράκη, ο δήμαρχος Παλιανής Α. Μπολάκης και εκπρόσωπος της οικογένειας του καπετάν Αντώνη Ξενάκη.