Ανοδο στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, πτώση στο δεύτερο και το τέταρτο και διακυμάνσεις στο τρίτο και το πέμπτο προβλέπουν για τις βάσεις του 2006 οι φροντιστές.

Η ανακοίνωση των βάσεων από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται μεταξύ 23 και 25 Αυγούστου και το σύνηθες «φαινόμενο του ασανσέρ» αναμένεται να ισχύσει και φέτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, οι αρχικές εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών (ΟΕΦΕ), που είχαν προκύψει από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ, φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Oμοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών, η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης επέλεξε φέτος το πρώτο επιστημονικό πεδίο και το τρίτο.

Στο δεύτερο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο πιθανολογείται πτώση των βάσεων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Η πτώση αυτή θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή σε ορισμένες σχολές του δεύτερου επιστημονικού πεδίου, κλιμακούμενη από 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγιστοποιούμενη στις χαμηλόβαθμες, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 800 μόρια.

Στο τρίτο πεδίο εκτιμάται επίσης πτώση των βάσεων, αλλά μικρότερη σε σχέση με το δεύτερο. Εξαίρεση αποτελούν τα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ, στα οποία εκτιμάται αύξηση των βάσεων.

Έτσι, σχολές όπως η Νοσηλευτική, που έχουν βάσεις εισαγωγής κοντά στο «10», δεν διαφαίνεται να έχουν πρόβλημα με καμία κενή θέση.

Κενές θέσεις θα υπάρξουν οπωσδήποτε σε σχολές ΤΕΙ που είναι κοινές με το δεύτερο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο (π.χ. τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής).

Τέλος, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο, παρόλο που ο αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να το επιλέξουν δεν έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, χιλιάδες υποψήφιοι της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης που έχουν 1.000-2.000 μόρια περισσότερα από πέρυσι στράφηκαν φέτος σε αυτό.

Έτσι, έχει καταγραφεί μια αυξημένη ροή προτιμήσεων στο πεδίο αυτό, προκειμένου οι υποψήφιοι να αξιοποιήσουν τα περισσότερα μόρια που διαθέτουν. Η στροφή αυτή δημιουργεί μια ζήτηση που θα αποτυπωθεί πιθανότατα με αυξήσεις των βάσεων σε σχολές που απαιτούν 15.000 μόρια και πάνω.

Η αύξηση αυτή όμως θα παρουσιάσει απόσβεση και ίσως και οριακές μειώσεις στα τμήματα που είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 10.000 μόρια.