Ρεπορτάζ Θάνος Περβολαράκης

Με πιστωτικές κάρτες που είχαν κλέψει πλήρωναν τους λογαριασμούς που έκαναν σε εστιατόρια του Ηρακλείου και γέμιζαν τις ντουλάπες τους με ρούχα και παπούτσια δύο Αλγερινοί που συνελήφθησαν αργά τη νύχτα του Σαββάτου από την Ασφάλεια Ηρακλείου και το Τμήμα Χερσονήσου.

Οι δύο αλλοδαποί ηλικίας 45 και 55 ετών, που είχαν πλαστά γαλλικά δελτία ταυτότητας, την περνούσαν «ζωή και κότα» στην Κρήτη, όπου φαίνεται να βρίσκονται από τις 29 Ιουλίου. Έμπαιναν σε δωμάτια ξενοδοχείων κι έκλεβαν ό,τι αντικείμενο αξίας έβρισκαν μπροστά τους. Γύριζαν στις παραλίες κι έκλεβαν τις τσάντες των λουομένων χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

Στάθηκαν και ιδιαίτερα τυχεροί αφού ανάμεσα στις «μπάζες» που έκαναν υπήρχαν και πιστωτικές κάρτες με τον προσωπικό αριθμό ασφαλείας (pin) γραμμένο σε χαρτί δίπλα στις κάρτες.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση τους ξεκίνησε όταν μία τουρίστρια από το Λουξεμβούργο που κάνει διακοπές με τα τρία της παιδιά κατήγγειλε στο Α.Τ Χερσονήσου πριν από μία εβδομάδα ότι έχασε τις πιστωτικές της κάρτες που ήταν στο ξενοδοχείο της.

Από την αναφορά της τράπεζας προέκυπτε ότι είχαν γίνει αναλήψεις από ΑΤΜ τραπεζών ύψους 7000 ευρώ περίπου. Το περίεργο που προβλημάτισε μάλιστα τους αστυνομικούς ήταν ότι η γυναίκα στην κατάθεσή της είχε πει ότι δεν υπήρχε πουθενά ο αριθμός pin και μάλιστα ούτε και η ίδια τον γνώριζε.

Το στοιχείο αυτό έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι ίσως οι «ποντικοί» να ήταν «ειδικοί» στις αναλήψεις με ηλεκτρονικές μεθόδους, χωρίς να τους είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ασφαλείας.

Στον αναλυτικό λογαριασμό φάνηκε επίσης ότι τα άτομα που είχαν κλέψει τις πιστωτικές κάρτες είχαν κάνει διάφορες αγορές από καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, ενώ είχαν δειπνήσει και σε ταβέρνα στην Αμμουδάρα, πληρώνοντας με «πλαστικό χρήμα».

Αστυνομικοί της Χερσονήσου επισκέφθηκαν ένα προς ένα αυτά τα καταστήματα για να συλλέξουν πληροφορίες για τους περίεργους πελάτες. Κάποιοι έλεγαν ότι πράγματι δύο μελαχρινοί επισκέφτηκαν τις επιχειρήσεις τους κι έκαναν τις αγορές, οι οποίες υπήρχαν στη λίστα. Τους ζητήθηκε εάν ξαναπεράσουν να ενημερώσουν την Αστυνομία.

Οι δύο Αλγερινοί έκαναν το λάθος και πήγαν προχθές το βράδυ και πάλι στην ίδια ταβέρνα που είχαν επισκεφτεί και τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ιδιοκτήτης της, ενημερώθηκε από υπάλληλο του που τους είδε και τηλεφώνησε ο ίδιος στην αστυνομία. Άνδρες της Ασφάλειας έφτασαν στο σημείο τους έθεσαν υπό παρακολούθηση, ενώ λίγη ώρα μετά έφτασαν και οι αστυνομικοί της Χερσονήσου.

Σε έρευνα που έγινε στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν κρυμμένα στα πίσω καθίσματα κάτω από τη μοκέτα 11.120 ευρώ. Στο ενοικιαζόμενο δωμάτιό, στις αποσκευές τους κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και αρκετά χρυσαφικά και ρολόγια.

Στο Α.Τ Χερσονήσου ο ένας Νιγηριανός ομολόγησε ότι και οι δύο «τρύπωναν» σε ξενοδοχεία και έκλεβαν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές κα.

Ο άλλος δεν παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στις διαρρήξεις, όμως ακολουθούσε τον συμπατριώτη του στις αγορές μέσω καρτών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο ακόμη πιστωτικές κάρτες, την κλοπή της μιας κατήγγειλε μόλις χθες στην αστυνομία η κάτοχός της. Πρόκειται για μία Γαλλίδα αστυνομικό, η οποία είπε ότι της είχαν αφαιρέσει από το δωμάτιό της και διάφορα χρυσαφικά.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα φαίνεται ότι οι Αλγερινοί είχαν επισκεφθεί αρκετά δωμάτια ξενοδοχείων στο νομό Ηρακλείου, όπου κινούνταν διαρκώς με το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό τους.

Αναφορικά με τις πιστωτικές κάρτες που η κάτοχός τους είχε πει ότι δε γνώριζε ούτε η ίδια τον αριθμό pin και είχε γίνει ανάληψη μετρητών, τελικά δεν κρυβόταν κανένα μυστήριο πίσω από την υπόθεση.

Ο προσωπικός αριθμός όπως είπε και ο ένας συλληφθείς υπήρχε γραμμένος σε ένα χαρτί δίπλα στις τρεις κάρτες.