Την οριοθέτηση εκ νέου ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αμίρ Πέρετζ, έως ότου εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής διεθνής ειρηνευτική δύναμη.

Το Ισραήλ είχε αποσυρθεί από την περιοχή το 2000. Xθές το βράδυ, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε διορία 10-14 μέρες στο Ισραήλ για να «τελειώσει» με τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε στο Fox News, ο Λευκός Οίκος έδωσε διορία έως 14 ημερών ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ να πετύχουν το «στρατηγικό χτύπημα» κατά της Χεζμπολάχ.

«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε πολύ πιο γρήγορα με μεγάλες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό, όμως, η απόφαση που ελήφθη είναι να γίνει με αργό και μεθοδικό τρόπο» δήλωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ είχε πει: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα δημιουργήσουμε μία νέα ζώνη ασφαλείας, η οποία θα καλύψει τις δυνάμεις μας μέχρι να φθάσουν διεθνείς δυνάμεις.».

Τερματίζοντας 22 χρόνια συνεχούς κατοχής τα στρατεύματα του Ισραήλ αποχώρησαν εσπευσμένα στις 23 Μαΐου του 2000 από το νότιο Λίβανο, σηματοδοτώντας το κλείσιμο ενός από τα πιο δραματικά κεφάλαια στην Iστορία της Μέσης Ανατολής. Έκτοτε στην περιοχή υπήρξε απόλυτη κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν ήδη μία ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών (UNIFIL) στην περιοχή, η αποστολή της οποίας είναι οι περιπολίες των συνόρων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα τόνισε ότι η ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς δύναμης είναι ένα δύσκολο, αλλά κρίσιμο μέρος μιας συνολικής λύσης για την πολιτική αστάθεια του Λιβάνου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα δεχόταν μια διεθνή δύναμη στα σύνορα, κατά προτίμηση υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Παρέμβαση και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε συνολική διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Γνωρίζετε τη θέση μας. Ένα πρόβλημα τόσο πολύπλοκο δεν μπορεί να επιλυθεί με τρομοκρατικά μέτρα. Το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ζει με ασφάλεια, όμως η μη διευθέτηση των βασικών θεμάτων της Μέσης Ανατολής είναι φυσικό να γεννά προβλήματα, όπως αυτό που ζούμε σήμερα.»



Επιχειρήσεων συνέχεια



Για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκε χθες η αιματοχυσία στο Λίβανο, με τις ισραηλινές δυνάμεις να μάχονται σώμα με σώμα κατά των ανταρτών της Χεζμπολάχ. Μία οικογένεια ξεκληρίστηκε από το βομβαρδισμό σπιτιού στο νότιο Λίβανο.

Σφοδρότατες συγκρούσεις ξέσπασαν χθές το πρωί στο χωριό Μπιντ Τζιμπέιλ στο νότιο Λίβανο με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην προσπάθεια για την εκδίωξη της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης από το προπύργιό της. Στη διάρκεια των μαχών, 20 ένοπλοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν, ενώ από ισραηλινής πλευράς έχασαν τη ζωή τους δύο και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι στρατιώτες, ανέφερε πηγή του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το στρατό, οι Ισραηλινοί ελέγχουν πλέον και το Μπιντ Τζιμπέιλ, από τα προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών, ξεκληρίστηκε μία οικογένεια στο νότιο Λίβανο, όταν ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πύραυλο κατά οικίας κοντά στην αγορά της πόλης Ναμπατίγιε. Σκοτώθηκαν συνολικά επτά άτομα και τραυματίστηκε μία γυναίκα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη γιατί οι Ισραηλινοί έβαλαν στο στόχαστρο το συγκεκριμένο σπίτι.

Ακολούθησε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ κατά της Χάιφα, της Μαγκχάρ και της Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκε ένα 15χρονο κορίτσι, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 28 άτομα, από τις συνολικά περίπου 70 ρουκέτες που έριξε η Χεζμπολάχ.



Οικονομική βοήθεια από το Ριάντ



Οικονομική βοήθεια 1,5 δις δολαρίων υποσχέθηκε το Ριάντ στην λιβανέζικη κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές στο Ριάντ επισήμαναν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη, έως τώρα, βοήθεια που παραχώρησε η χώρα σε ξένη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσό θα μεταβιβαστεί στην Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου, για να υποστηριχθούν η οικονομία και το νόμισμα της χώρας, ενώ 500 εκατ. δολάρια θα διατεθούν στα έργα της ανοικοδόμησης.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουλίου η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου διέθετε συναλλαγματικά αποθέματα 12,5 δις δολαρίων.