Αυτή τη φορά είναι οριστικό. Η ΕΠΟ έλαβε από τον πρόεδρο της FIFA Τζόζεφ Μπλάτερ επιστολή, με την οποία γνωστοποιείται η αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και η αφαίρεση της διοργάνωσης του προσεχούς Τσάμπιονς Λιγκ που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Υποθέσεων της FIFA εισηγήθηκε τα παραπάνω στη χθεσινή της συνεδρίαση αν δεν σταματήσει να υπάρχει παρέμβαση της Πολιτείας στα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας όπως έχει ζητηθεί κατ' επανάληψη. Οπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας απόφασης που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και στο κύρος της.

Πάντως, υπάρχει ακόμη περιθώριο να συμμορφωθεί η Ελλάδα (την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ) και να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Ορφανός: Όλα θα λυθούν

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, σχετικά με την αποβολή της ΕΠΟ από τους “κύκλους” της FIFA. Ο κ. Ορφανός διευκρίνισε ότι την επόμενη εβδομάδα, το θέμα θα λάβει τέλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

“Στις 29 Μαΐου, στη συνάντηση που διεξήχθη στη Ζυρίχη με τον πρόεδρο της FIFA κ. Μπλάτερ, συνεφωνήθη η διαδικασία απεμπλοκής από τα προβλήματα που ενεφανίζοντο στις σχέσεις FIFA - EΠΟ και Πολιτείας. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της συμφωνηθείσης τροπολογίας στο νομοσχέδιο “Ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις” του οποίου η συζήτηση ξεκινά αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι δεδομένη η ολοκλήρωση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας. Βεβαίως, δεν κατανοούμε την βιασύνη μερικών. Ή μάλλον την κατανοούμε”, τόνισε ο κ. Ορφανός.

Η απόφαση της επιτροπής της FIFA, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο αποβάλλεται από τους “κόλπους” της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΑΕ στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, στην οποία καλεί όλους τους υπεύθυνους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μπορέσουν τελικά οι ομάδες να λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. “Είναι λυπηρό το γεγονός της αποβολής των ελληνικών ομάδων. Κανείς δεν ζήτησε την συνδρομή ή τη βοήθεια της ΕΠΑΕ, ούτε, μάλιστα, ενημερώθηκε η διοργανώτρια για τις διαφωνίες των αρμοδίων φορέων και πριν ακόμα περατωθούν οι συμφωνημένες διαβουλεύσεις “έσκασε η βόμβα”. Επισημαίνουμε, ότι ο νόμος δεν έχει καν συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και δεν γνωρίζουμε τη βούληση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ημερομηνία ρύθμισης του προβλήματος ήταν και είναι η 15η Ιουλίου. Είναι δε απορίας άξιον με ποια στοιχεία, με ποιον τρόπο και από ποιους ενημερώθηκε η FIFA για να πάρει αυτή την απόφαση. Καλούμε λοιπόν όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με αποτελεσματικό τρόπο να επανορθώσουν τα γενόμενα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Λίγκας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα που προέκυψε. Να τονίσουμε ότι ο αποκλεισμός της FIFA αφορά και την Εθνική μας ομάδα από τα προκριματικά του EURO 2008.