Νέου τύπου στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να λανσάρουν οι τράπεζες μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να δελεάσουν τους νέους δανειολήπτες, μετά την κάμψη στις χορηγήσεις που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του 2006.

Τα «μεικτά» δάνεια, που συνδυάζουν σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο, τα «ανοικτά» στεγαστικά δάνεια- στα πρότυπα των καταναλωτικών- και τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων είναι τα τρία νέα όπλα στη φαρέτρα των τραπεζιτών, που αναμένεται να εμφανιστούν στο γκισέ το φθινόπωρο.

Η περίοδος δεν είναι τυχαία, καθώς τότε -εν όψει των νέων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες από τον Ιανουάριο του 2007- οι τραπεζίτες προβλέπουν άνοδο του ενδιαφέροντος των δανειοληπτών.

Τα «μεικτά» δάνεια, δηλαδή αυτά που συνδυάζουν το κυμαινόμενο με το σταθερό επιτόκιο είναι η ναυαρχίδα των τραπεζιτών και εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περισσότερων πελατών.

Σε αυτή την περίπτωση, παλιοί και νέοι δανειολήπτες θα μπορούν να «μοιράσουν» το δάνειό τους ανάμεσα στο κυμαινόμενο και το σταθερό επιτόκιο, ανάλογα με τις επιθυμίες και το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν.

Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο 150.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα μπορεί να επιλέξει να «κλειδώσει» τα 100.000 σε σταθερό επιτόκιο και για τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ να αναλάβει το ρίσκο του κυμαινόμενου επιτοκίου. Αντίστοιχα, μπορεί να επιλέξει το κυμαινόμενο επιτόκιο για μεγαλύτερο ποσό, τοποθετώντας μικρότερο ποσοστό σε σταθερό.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε όσους δεν θέλουν να δεσμευθούν εξ ολοκλήρου στη μία από τις δύο κατηγορίες επιτοκίων (σταθερά ή κυμαινόμενα), αλλά προτιμούν να επιλέξουν οι ίδιοι το ποσοστό του ρίσκου που θέλουν να αναλάβουν.

Τα «ανοικτά» στεγαστικά δάνεια απευθύνονται σε όσους κατασκευάζουν ή επισκευάζουν οι ίδιοι το ακίνητό τους. Στην περίπτωση αυτή, η τράπεζα εγκρίνει ένα συγκεκριμένο μέγιστο ποσό και ο δανειολήπτης έχει την ευχέρεια να «σηκώσει» όσα χρήματα επιθυμεί. Όπως ακριβώς δηλαδή και στα «ανοικτά» καταναλωτικά, ο δανειολήπτης χρεώνεται με τόκους ανάλογα με τα χρήματα που θα χρησιμοποιήσει, ενώ μπορεί να κάνει και τμηματικές αναλήψεις, για παράδειγμα ανάλογα με την πορεία των εργασιών.

Τέλος, τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων- που ήδη έχουν εμφανιστεί σε κάποιες τράπεζες- δίνουν τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει μόνο τόκους για την περίοδο δανεισμού και να αποπληρώσει όλο το κεφάλαιο στο τέλος.

Έτσι, η μηνιαία δόση είναι πολύ χαμηλότερη, ενώ όσο «τρέχει» το δάνειο, ο πελάτης μπορεί να αποπληρώσει επιπλέον και ένα μέρος του κεφαλαίου, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη δόση του. Αντίστοιχα, αν στο τέλος της περιόδου του δανεισμού δεν μπορεί να αποπληρώσει όλο το κεφάλαιο, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση από την τράπεζα, αυξάνοντας τη διάρκεια του δανείου.