Επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, έστειλε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ζητώντας να μην κλείσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αλλά να παραμείνει ένα τμήμα του ανοικτό στο διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες επέκτασής του.

Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά του τόπου μας εδώ στην Κρήτη, είναι γνωστό πως ο τουρισμός αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα πρωταρχικής σημασίας στοιχείο για την κρητική οικονομία.

Ο υψηλός ρυθμός ετήσιας αύξησης των αφίξεων στο νησί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει πλέον αναδείξει έντονα την ανάγκη για την συμπλήρωση των υπαρχουσών υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό στην Κρήτη, αλλά και την ανάπτυξη νέων.

Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει κατά την τελευταία κυρίως δεκαετία, κρίνονται επιεικώς ανεπαρκείς, συγκρινόμενες με τη ραγδαία αύξηση των μεγεθών και τις αυξανόμενες απαιτήσεις του τουρισμού.

Η μακρόχρονη απουσία ολοκληρωμένου προγραμματισμού, για την ανάπτυξη της περιφέρειας της Κρήτης και η περιστασιακή κάλυψη των αναγκών από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία η Κρήτη επάξια διεκδικεί και λαμβάνει, δεν είναι δυνατόν να λύσουν τα προβλήματα υποδομών του νησιού και αυτό εμφανίζεται έντονα και στον τόσο ευαίσθητο τομέα του τουρισμού.

Είναι πάγιο αίτημα των φορέων της Κρήτης, να διατεθούν άμεσα πόροι για την ανάπτυξη υποδομών, δεδομένης άλλωστε και της υψηλής συνεισφοράς της στην εθνική οικονομία, αλλά και της ανάγκης για υποδοχή και εξυπηρέτηση τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων αφίξεων, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Η επιστολή, συνεχίζει ως εξής:

“Μαθαίνουμε από τις εφημερίδες δυστυχώς, καίτοι άμεσα ενδιαφερόμενοι και αποδέκτες της ενέργειας για την επαπειλούμενη αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου Ηρακλείου, για διάστημα τουλάχιστον διετίας (συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερο), προκειμένου να γίνουν εργασίες καθολικής στατικής ενίσχυσης, επέκτασης και αναπαλαίωσης του υπάρχοντος κτιρίου.

Παρόλο που η ανάγκη αυτή είναι υπαρκτή και μάλιστα έχει προ δεκαετίας και πλέον επισημανθεί από τους τοπικούς φορείς, είναι αδιανόητη η προχειρότητα με την οποία έχει αντιμετωπισθεί ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η απώλεια του προορισμού του Μουσείου Ηρακλείου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, όπως έχουμε τεκμηριωμένα διερευνήσει, στην κατάργηση του προορισμού από τη λίστα των τουριστικών πρακτόρων με απρόβλεπτες πραγματικά συνέπειες και για την τοπική, αλλά και για την εθνική οικονομία.

Δεν θα εισέλθουμε στην εφικτότητα η μη, των πιθανών εναλλακτικών τεχνικών λύσεων, η οποία είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει, ούτε είναι δυνατόν να συζητηθούν οι δυνατότητες μετεγκατάστασης που θα οδηγήσει επίσης σε νεκρούς χρόνους, αντίθετα πιστεύουμε και παράλληλα απαιτούμε, συντονισμένα και απροκάλυπτα την αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας του Μουσείου, έστω και σε ένα τμήμα του, ώστε να μην απολεσθεί ο συγκεκριμένος τουριστικός προορισμός.

Θεωρούμε το συγκεκριμένο θέμα πολύ σημαντικό και αναμένουμε να τύχει της αμέσου προσοχής σας, προς δρομολόγηση και επίλυση”, καταλήγει το Επιμελητήριο.