Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και εμβόλια υπάρχουν στα φαρμακεία του Ηρακλείου. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι ασφαλισμένοι μπαίνουν σε λίστα για να μπορέσουν μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα να προμηθευτούν κάποιο σκεύασμα.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Γιάννης Τσικανδηλάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για το σάκχαρο, την καρδιά, σκευάσματα που χορηγούνται σε νεφροπαθείς και ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε παιδικά εμβόλια όπως για παράδειγμα το τριπλό εμβόλιο για τον τέτανο, τον κοκκίτη και την ανεμοβλογιά.

Ο κ. Τσικανδηλάκης είπε ότι κατά την εκτίμηση των φαρμακοποιών, πρόκειται για τεχνητές ελλείψεις αφού οι φαρμακέμποροι κάνουν εξαγωγές καθώς πωλούν τα φάρμακα ακριβότερα στο εξωτερικό, αφήνουν όμως ακάλυπτη την ελληνική αγορά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αποθήκες φαρμάκων και οι συνεταιρισμοί, προσπαθούν να κάνουν σωστή διαχείριση και κατανομή των σκευασμάτων σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη και οι ελλείψεις ακόμη πιο μεγάλες.