Έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, αναζητώντας ενδείξεις για τον Μινωικό Πολιτισμό που άκμασε κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά και με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τη θαλασσοπλοΐα πριν από 4.000 χρόνια, ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ο καθηγητής Ωκεανογραφίας που βρήκε το ναυάγιο του Τιτανικού και μία ομάδα ξένων επιστημόνων.

«Κανείς δεν ξέρει ποιοι ήταν οι Μινωίτες. Κάποιοι λένε ότι δεν ήταν Έλληνες, αλλά Αιγύπτιοι.

Προφανώς πολλά μυστήρια θα λυθούν εάν βρούμε τα πλοία τους και ιδιαίτερα τα μεταφορικά» υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ, που εντόπισε τον Τιτανικό στο Βόρειο Ατλαντικό το 1985.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάλαρντ έχει εντοπίσει το βυθισμένο σκάφος του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι στα Νησιά Σολομώντα, το 2002, και δύο αρχαία φοινικικά πλοία στα ανοιχτά του Ισραήλ, το 1999.

Η αποστολή θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου στο Κρητικό Πέλαγος. Χρησιμοποιώντας ηχοβολιστικά μηχανήματα, οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει περιοχές που μπορεί να κρύβουν αρχαία ναυάγια. Με τον υποβρύχιο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν θα εξετάσουν από κοντά τα σημεία αυτά, θα τραβήξουν φωτογραφίες και θα χαρτογραφήσουν το βυθό.

Σύμφωνα με τη Μέρι Χόλισχεντ, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ και μέλος της αποστολής, είναι σαφές ότι ο Μινωικός Πολιτισμός σχετιζόταν με τις Μυκήνες, τη Συρία και την Αίγυπτο. Ωστόσο, η φύση των μεταξύ τους σχέσεων παραμένει ακαθόριστη.

Η Χόλισχεντ είναι πεπεισμένη ότι το κλειδί για την κατανόηση των δεσμών αυτών είναι τα πλοία. «Έχουμε κάνει έργο στην ξηρά, αλλά μας λείπει υλικό από τη θάλασσα» τόνισε.

Ένα άλλο κομμάτι της αποστολής είναι η μελέτη του βυθού γύρω από τη Θήρα. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξερευνήσουν τον κρατήρα του ηφαιστείου που προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη γύρω στο 1600 π.Χ. χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά, υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης και αισθητήρες θερμότητας.

Η Θήρα θεωρείται εξίσου σημαντική για την κατανόηση της μινωικής Κρήτης, αφού η κοινωνία της φαίνεται πως ήταν έντονα επηρεασμένη από το Μινωικό Πολιτισμό -όσον αφορά την αρχιτεκτονική, την τέχνη και πιθανώς τη θρησκεία.

Σύμφωνα με τη Χόλισχεντ, η ηφαιστειακή τέφρα ενδέχεται να έχει βοηθήσει να συντηρηθούν ορισμένα σημαντικά αντικείμενα, βοηθώντας τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς άκμασε και γιατί παράκμασε ο Μινωικός Πολιτισμός.