Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε πιθανή επίθεση με στόχο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και ενός συμβούλου του, γράφει ο Τύπος της γειτονικής χώρας.

Oι Αρχές συνέλαβαν εννέα άτομα, έπειτα από έφοδο σε διαμέρισμα στα περίχωρα της Αγκυρας, όπου βρήκαν χειροβομβίδες, πλαστικά εκρηκτικά, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ένα αυτόματο όπλο.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε σχεδιάγραμμα του δρόμου, όπου βρίσκεται η κατοικία του Ερντογάν στην αριστοκρατική συνοικία Κετσιερέν, γεγονός που πιθανόν να σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο βασικός στόχος.

Οι εφημερίδες προσθέτουν ότι στόχος ενδέχεται να ήταν και ο μυστικοσύμβουλος του πρωθυπουργού, Τζουνέιντ Ζαπσού.

Από τους εννέα συλληφθέντες ο ένας είναι απόστρατος ταγματάρχης, ο ένας λοχαγός και ο ένας αξιωματικός. Οι δύο εν ενεργεία στρατιωτικοί παραδόθηκαν στις στρατιωτικές Αρχές. Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών καταζητούνται δύο ακόμη υπαξιωματικοί.

Η αστυνομία πραγματοποίησε την επιχείρηση έπειτα από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από άγνωστο αποστολέα, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στο παρελθόν στην ομάδα που εξαρθρώθηκε και υποστήριζε ότι έχει πληροφορίες σε σχέση με την πρόσφατη επίθεση κατά του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ανώτερος δικαστικός και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής αστυνομίας, η οργάνωση αυτοαποκαλείτο «Αντάρτικη Ομάδα Αταμπεϊλέρ» και στο σπίτι που έγινε επιδρομή εκτός από τον οπλισμό βρέθηκε κείμενο όρκου για την μύηση μελών και με τον οποίο όσοι εισέρχονταν στην οργάνωση δεσμεύονταν με τη ζωή τους να προασπιστούν «τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους και τη σημαία».Κατάσχεση εκρηκτικών και σύλληψη ΚούρδωνΕν τω μεταξύ, η τουρκική Αστυνομία κατέσχεσε 4 κιλά πλαστικής εκρηκτικής ύλης και συνέλαβε 6 Κούρδους αντάρτες που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Σμύρνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η Αστυνομία υποπτεύεται ότι οι συλληφθέντες ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα πυροδοτούσαν εξ αποστάσεως στη περιοχή Κορντονμπογιού, όπου βρίσκονται πολλά μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, ανέφερε το πρακτορείο. Η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της πληροφορίες ότι δύο άνδρες που είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν για κλεπταποδοχή για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) είχαν καταφέρει να μεταφέρουν λαθραία στη Σμύρνη εκρηκτικές ουσίες. Τα δύο αυτά άτομα συνελήφθησαν σε τερματικό σταθμό λεωφορείων έχοντας στη κατοχή τους την πλαστική εκρηκτική ύλη. Η Αστυνομία συνέλαβε άλλους δύο άνδρες που πήγαν εκεί για να τους συναντήσουν και στη συνέχεια δύο ακόμη άτομα που φέρονται ως μέλη του ΡΚΚ.