Του Γιάννη Μανδαλάκη*

Εγιναν προχθές στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τα εγκαίνια της έκθεσης των “πρώτων έργων” της Πινακοθήκης Βιάννου. Η σημαντική πρωτοβουλία για την οργάνωση και τη λειτουργία Πινακοθήκης στον Κερατόκαμπο της Βιάννου, της “κρητικής Ελβετίας”, της γενέτειρας του Διαβάτη, είναι αξιέπαινη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η ίδρυση της Πινακοθήκης, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε πολιτισμικό επίπεδο και να συμβάλει στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη όχι μόνο της επαρχίας Βιάννου αλλά του νομού Ηρακλείου στο σύνολό του και ευρύτερα της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίθενται έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών που έχουν σημαδέψει με το έργο τους την πορεία της εικαστικής έκφρασης στον τόπο μας και έχουν συμβάλει στην πολιτιστική του ανάπτυξη.

Η τέχνη είναι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Σάββας Πετράκης στο καλαίσθητο λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση, “ελπίδα και παρηγοριά. Είναι ξεκούραση”. Αναμφίβολα στην τεχνοκρατική εποχή μας, εποχή του άγχους, της άκρατης επιδίωξης του κέρδους και των υλικών αγαθών, η τέχνη είναι πηγή χαράς, καταφύγιο γαλήνης και το πιο πρόσφορο μέσο διαφυγής από την άχρωμη καθημερινότητα. Η αισθητική απόλαυση που αποκομίζουν οι επισκέπτες της έκθεσης των “πρώτων έργων” της Πινακοθήκης Βιάννου είναι πράγματι μεγάλη. Πέρα όμως από το εικαστικό ενδιαφέρον, η έκθεση έχει και μια άλλη σημαντική διάσταση, ειδικότερα για τους πιο νέους στην ηλικία επισκέπτες.

Η τέχνη λειτουργεί ως παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και ανταλλαγής μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, εθνών και θρησκειών και αποτελεί τον ισχυρό κρίκο που συνδέει τις παλαιότερες με τις νεότερες γενιές. Προς αυτή την κατεύθυνση τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση υπογραμμίζουν το χρέος της νέας γενιάς να σέβεται την πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου, χαράσσοντας ταυτόχρονα νέους δρόμους καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

Ως παλαίμαχος εκπαιδευτικός ελπίζω και εύχομαι ο αριθμός των μαθητών των σχολείων, των νέων ανθρώπων γενικότερα, που θα επισκεφθούν την έκθεση να ξεπεράσει τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς τον κ. Σάββα Πετράκη και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης και να ευχηθώ να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το πολιτιστικό τους εγχείρημα.

* Ο Μανδαλάκης Ιωάννης είναι

συνταξιούχος

εκπαιδευτικός