Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Φόρμουλα συνεννόησης θα αναζητήσουν σήμερα δήμος Ηρακλείου και ΟΛΗ για το επίμαχο θέμα της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, όπου συναντώνται στις 11.00 το πρωί στο δημοτικό κτίριο της Ανδρόγεω, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Χθες και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα ενόψει της σημερινής συνάντησης, στην οποία «επενδύουν» προκειμένου να καταλήξουν σε κοινό κώδικα συνεννόησης για το πώς θα προχωρήσουν τα έργα στην παραλιακή ζώνη. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από τρία αλλεπάλληλα εξώδικα που έστειλε ο Οργανισμός Λιμένος στο δήμο, που προχθές υπέγραψε σύμβαση με τον εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει για λογαριασμό του να προχωρήσει στην ανάπλαση του παραλιακού δρόμου από το ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μέχρι το Ξενία. Την αντίδραση του ΟΛΗ πυροδότησε το γεγονός ότι τα έργα αφορούν και τμήμα της χερσαίας ζώνης, που εκείνος διαχειρίζεται, και βάζουν «μπουρλότο» στα σχέδιά του για την πεζοδρόμηση της περιοχής Μπεντενάκι, για την οποία έχει έτοιμες μελέτες και δεσμευμένα κονδύλια. Από την πλευρά του πάντως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ.Μαμουλάκης τονίζει ότι, ακόμα δεν μπορεί να αντιληφθεί τους λόγους της επίθεσης του Οργανισμού, στον οποίο ήταν γνωστά τα σχέδια του δήμου σε σχέση με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Τα είχε παραλάβει σε ηλεκτρονική μορφή, ο μελετητής του ΟΛΗ κ.Περτσελάκης και άρα ο Οργανισμός είχε πλήρη γνώση του σχεδιασμού που δρομολογείται από το δήμο.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ.Ν.Αντωνακάκης, υπογραμμίζει ότι το θέμα που έχει ανακύψει θα πρέπει σήμερα να λυθεί, διότι το ζητούμενο είναι το καλό της πόλης… Στα πλαίσια αυτά είχε γίνει και η τελευταία συνάντηση μας με το δήμο στην Περιφέρεια, όπου ο κ.Κουράκης ενημερώθηκε και συμφώνησε για την ανάγκη πεζοδρόμησης της περιοχής Μπεντενάκι, αλλά και της διάνοιξης της Μητσοτάκη, που παρά τις υποσχέσεις ακόμα δεν έχει διανοιχθεί. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε ένα δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, τον οποίο άλλωστε προβλέπει η ίδια η μελέτη της παλιάς πόλης, που αποθαρρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο από το λιμάνι…. Εκτός των άλλων όμως προκύπτει ένα ακόμα ζήτημα για το γεγονός ότι, ο τρόπος διαμόρφωσης της παραλιακής ζώνης στο ύψος του Ξενία, δημιουργεί πρόβλημα στην είσοδο προς το Λιμενικό Περίπτερο, και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν πολλές και χρειάζεται πολιτική βούληση για να επιλεγεί η καλύτερη… Και από την πλευρά του ΟΛΗ υπάρχει επιθυμία για να βρεθεί λύση χωρίς όμως να ζημιωθεί ούτε το Ηράκλειο ούτε και τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία προασπίζεται.