“Ανάβει τις μπουλντόζες” ο Δήμος Ηρακλείου για να προχωρήσει στη διάνοιξη της οδού Γρεβενών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης του ιδιώτη που κατέχει το κτίσμα που ρυμοτομείται.

Η διάνοιξη του δρόμου αποτελεί πάγιο αίτημα του τεχνικού Επιμελητηρίου, που έχει δώσει μεγάλες “μάχες” για το σκοπό αυτό από τη δεκαετία του ’90. Σύμμαχος του Επιμελητηρίου ήταν και ο Δήμος Ηρακλείου, που έχει εμπλακεί με τον ιδιώτη του ρυμοτομούμενου σε μια δαιδαλώδη δικαστική διαμάχη. Ωστόσο η απόφαση του Αρείου Πάγου, αποτελεί δικαίωση τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ.Μαμουλάκης, ο οποίος με δηλώσεις του στην “Π” σημειώνει ότι η διαδικασία της κατεδάφισης δρομολογείται σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Όπως είναι γνωστό, ο οδός Γρεβενών, αποτελεί μια σημαντική οδική αρτηρία, που δίνει διέξοδο για την διέλευση των οχημάτων από το λιμάνι προς το κέντρο της πόλης, που είναι απαραίτητο να διανοιχθεί.

Η υπόθεση της κατεδάφισης του κτίσματος που πρέπει να απαλλοτριωθεί, έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του ’90,όπου σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο ιδιοκτήτης του κτίσματος είχε αποζημιωθεί από το ΤΕΕ και το δήμο Ηρακλείου. Ωστόσο το θέμα είχε κολλήσει για μεγάλο διάστημα καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η πράξη αναλογισμού.

Το θέμα ανακίνησε και ο σημερινός πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Κολυβάκης ο οποίος σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη, δρομολόγησαν από κοινού τις διαδικασίες προκειμένου να γίνει η διάνοιξη του δρόμου για την οποία ο ιδιοκτήτης του κτίσματος είχε εισπράξει αποζημίωση μέσα στη δεκαετία του ‘90 από το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το Δήμο Ηρακλείου, ποσού που ξεπερνά τα 10 εκατ. δρχ.

Ωστόσο ο ιδιοκτήτης είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια να αναστείλει με κάθε τρόπο την όλη διαδικασία, προσφεύγοντας στην αρχαιολογική υπηρεσία με σκοπό να αποδείξει ότι το ακίνητο του είναι διατηρητέο και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να κατεδαφιστεί.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με πρωτοβουλία του δήμου, όπου και ακυρώθηκαν οι εντάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά του ιδιοκτήτη για την αναστολή της διαδικασίας της διάνοιξης, και εκδόθηκαν αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, για την κατεδάφιση του κτίσματος.