Πολύ κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή νέου ενιαίου και συνεχούς ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, βρίσκονται το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με την ΑΔΕΔΥ, μετά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας των δύο πλευρών και τις δηλώσεις που έκαναν τόσο ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Ετσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου 9 το πρωί με 3 το μεσημέρι, το οποίο κατά τον κ. Παυλόπουλο αποτελεί βασική και την κυριότερη καινοτομία, καθώς για τις παραπάνω ώρες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό χειμώνα - καλοκαίρι.

Παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά δίχως να αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο, απ΄ότι φάνηκε, στο εάν και κατά πόσο θα μπορούν να επιλέγουν οι υπάλληλοι μεταξύ των ωραρίων 7.30:00-15:00 και 09:00-16.30.

Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό ωράριο είναι 07:30 - 15:00 ή 08:00-15.30.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να επιλέγουν το νέο ωράριό τους μία φορά το χρόνο. Επιπλέον στο νέο ωράριο συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, ενώ από την εφαρμογή του εξαιρούνται τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Ο κ. Παυλόπουλος στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την ΑΔΕΔΥ για την παραγωγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε ότι "εκείνο που θεωρούμε ως κεκτημένο και σημαντικό, είναι η συμφωνία περί ενιαίου ωραρίου χειμώνα-καλοκαίρι και περί λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών για το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Επίσης, ο υπουργός άφησε ανοικτό το να εφαρμοστεί το νέο ωράριο την 1η Ιουλίου, αφού πρώτα όμως περιμένει την πρόταση της ΑΔΕΔΥ, αλλά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, πρόσθεσε, δεν έχει και τόσο σημασία η έναρξή του να γίνει λίγες ημέρες αργότερα. "Σημασία έχει ότι, έστω και με κάποιες μέρες διαφορά, μία σημαντική τομή που αφορά το ωράριο γίνεται πραγματικότητα, ακριβώς μέσα στο χρονικό προγραμματισμό τον οποίο έχουμε εξαγγείλει και σε κλίμα συναίνεσης", σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Παπασπύρος, αφού αναφέρθηκε στην απόρριψη από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ της πρότασης όπου οι υπηρεσίες να είναι ανοιχτές στο κοινό από 08:30-16 ή 09:00 -16:30, είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει την τελική απάντηση της ΑΔΕΔΥ για το νέο ωράριο την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ επισήμανε ότι για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους δημόσιους υπαλλήλους θα διεξαχθεί αύριο μία πανελλαδική διάσκεψη των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων.